Fjalë Kyçe

Gjermania këshillon qytetarët e saj te hapin sa më shpesh dritaret për të luftuar Covid-19

Gjermania këshillon qytetarët e saj te hapin sa më shpesh dritaret për të luftuar Covid-19

Qeveria gjermane po investon 500 milionë euro në përmirësimin e sistemeve të ventilimit në ndërtesat publike për të ndihmuar në ndalimin e përhapjes së koronavirusit.

Garantët do të shkojnë për të përmirësuar qarkullimin e ajrit në zyrat publike, muzeume, teatro, universitete dhe shkolla. Firmat private nuk janë ende të pranueshme, transmeton Gazeta Alo.

Viruset përhapen në pika të vogla të quajtura aerosole, të nxjerra nga njerëzit e infektuar – veçanërisht kur teshtin ose kolliten.

Studimet sugjerojnë që ata mund të qëndrojnë në ajrin e një dhome për të paktën tetë minuta.

Moti më i ftohtë vë më shumë njerëz në rrezik sepse ata kalojnë më shumë kohë në ambiente të mbyllura.

Qeveria gjithashtu dëshiron që shkollat që nuk kanë sisteme qendrore të kondicionimit të ajrit të paktën të marrin ventilator të dhomave të lëvizshme. Por shumë do të varet edhe nga sa lehtë mund të ajrosen dhomat thjesht duke hapur dritaret.

Sipas shifrave të fundit zyrtare të Gjermanisë, 4,325 raste të reja u konfirmuan në 24 orët e fundit, por shifra e së hënës është zakonisht më e ulët pasi më pak raste raportohen gjatë fundjavës. Numri i vdekjeve gjermane i raportuar është 9,789.

Shkalla e infeksionit është rritur në të gjithë Gjermaninë javët e fundit, por rritja është më e dukshme në disa vende fqinje, veçanërisht në Republikën Çeke, Hollandë dhe Francë.

Ekzistojnë frika të përhapura se vala e re e koronavirusit do të intensifikohet vetëm pasi moti bëhet më i ftohtë në Evropë dhe më shumë njerëz ndajnë hapësira të kufizuara. Dritaret do të qëndrojnë të mbyllura për më shumë kohë për të mbajtur tërheqjet e ftohta./Gazeta Alo