Fjalë Kyçe

Hulumtimet shkencore tregojnë se ku jetojnë alienët

Hulumtimet shkencore tregojnë se ku jetojnë alienët

Sipas hulumtimeve të reja jeta e alienëve  mund të gjendet në sistemet diellore, ku yjet janë shtyrë së bashku, shkruan Insajderi.

Jeta e hershme e sistemeve planetare shpesh mund të jetë e vështirë dhe dramatike: planetet e rinj orbitojnë rreth diejve që gjenden në grupet e yjeve që shpesh bien ndesh me njëri-tjetrin në mënyrë të dhunshme.

Momente të tilla dramatike janë menduar të jenë të vështira për jetën, pasi ato janë kaq të ashpëra dhe të dhunshme.

Kjo do të thotë se hulumtimi është përqendruar kryesisht në planete dhe në jetë të mundshme rreth yjeve që janë të ngjashëm me tonën, pasi ne kemi qenë të njëanshëm të supozojmë se çdo sistem tjetër diellor që ka të huaj brenda saj ka të ngjarë të duket si i yni.

Pothuajse asnjë prej këtyre “binjakeve diellore” -që duken si tonat – në të vërtetë nuk janë gjetur se ekzistojnë.

Por kërkime të reja nga Universiteti i Sheffield sugjerojnë se kjo periudhë e vështirësisë mund të jetë pozitive në të paktën një mënyrë.

Ato kohë të vështira kur yjet formojnë në binarë mund të përmirësojnë shanset për t’i lejuar planetët rreth tyre të jenë temperatura e duhur, të ulur në zonën e banueshme ku mund të ekzistojë uji i lëngshëm dhe jeta mund të lulëzojë.

Kur ata ndeshen me një yll të tretë, një palë dy yjesh mund të shtyhen së bashku. Kjo nga ana tjetër mund të zgjerojë zonën e banueshme, duke e bërë jetën më të mundshme.

Zona e banueshme ndonjëherë njihet si zona Goldliocks: është distanca nga yjet ku temperatura nuk është shumë e nxehtë dhe jo shumë e ftohtë.

Këto kushte të përsosura mendohet të jenë të nevojshme për jetën, pasi që uji do të jetë në gjendje të gjendet dhemund të formohen molekulat komplekse  të cilat janë thelbësore ëpr krijimin e jetës.

Për më tepër, shkencëtarët tani do të jenë në gjendje të shikojnë drejt këtyre sistemeve binare me shpresën që të s hohin më shumë të dhëna se sa janë të banueshme.

Hulumtimet e reja mund të zbulojnë më tej se çfarë po ndodh rreth atyre sistemeve, dhe të përpiqen dhe të zbulojnë llojin e mjediseve që mund të gjenden atje.