Fjalë Kyçe

Izraeli zbulon mineralin e rrallë që nuk dihej se ekziston në tokë

Izraeli zbulon mineralin e rrallë që nuk dihej se ekziston në tokë

Një mineral – i cili besohej se ekziston vetëm në planetë të tjerë – është gjetur në Tokë nga një kompani minerare izraelite, shkruan gazeta izraelite Haaretz.

Carmeltazite u shtua në listën zyrtare të mineraleve të njohura këtë javë pasi u miratua nga Shoqata Ndërkombëtare Mineralogike (IMA).

Taub Avi, drejtor ekzekutiv i kompanisë së eksplorimit të gurëve Shefa Yamim, tha se guri u zbulua nga kompania në shkëmbin vullkanik në veri të Luginës Sevulun në Izrael.

Minerali i mbështjellë me safir, është minerali i dytë më i rëndë pas diamanteve. Guri i gjetur është 33.3 karat.

Ai u quajt carmeltazite për shkak të zbulimit të tij pranë malit Karmel dhe mineraleve që përmban – titan, alumin dhe zirconium.