Fjalë Kyçe

Ja pse vota e myslimanëve do të përcaktojë fituesin e zgjedhjeve në SHBA

Ja pse vota e myslimanëve do të përcaktojë fituesin e zgjedhjeve në SHBA

Pavarësisht numrit të vogël të popullsisë me përkatësi fetare myslimane, në betejën mes presidentit aktual Trump dhe Biden, këta të dy kanë shpresën se popullsia myslimane do të ndryshojë zgjedhjet presidenciale.

Fatima Salman, 43-vjeçare, një punonjëse sociale dhe një amerikane myslimane nga Detroit, Michigan thotë se ajo padyshim po voton për Joe Biden, i nominuari Demokrat duke sfiduar rizgjedhjen e Presidentit të Shteteve të Bashkuara Donald Trump.

“Unë kam tre fëmijë dhe shqetësohem për të ardhmen e tyre nëse Trump rizgjidhet,” thotë Salman, është çështje serioze jo vetëm për mua, po për të gjithë Amerikën në tërësi.

Amerikanët janë një faktor i rëndësishëm për të vendosur fituesin e zgjedhjeve presidenciale të 3 nëntorit të Shteteve të Bashkuara.

Rreth 3.45 milion myslimanë në SHBA. – vetëm rreth një për qind (1%) e popullsisë së përgjithshme të vendit – por përqendrimet e tyre në shtetet kryesore dhe vendet e betejës, të tilla si Michigan, Florida, Wisconsin dhe Pennsylvania, mund ta bëjnë votën e tyre veçanërisht të ndikueshme ku kryesisht Joe Biden mbetet i preferuari.

Shteti amerikan i cili ka më së shumti popullsi myslimane është Michigan i cili ka rreth 270.000 popullsi amerikane.

Gjatë vitit 2017, ku presidenti aktual Trump udhëhiqte SHBA kishte lëshuar një urdhër që personat që ishin myslimanë, t’ua u ndalonte hyrjen në disa shtete amerikane.

Gjykata amerikane e dënoj këtë ligj, për shkak se dënonte të drejtat e njeriut, që nuk mundeshin të takonin as të afërmit e tyre. Trump i tjetërsoi më tej myslimanët në një seri komentesh dhe cicërimesh nënçmuese duke shpërthyer “Terrorizmin radikal Islamik” dhe duke i quajtur vendet e listës së ndalimit të myslimanëve me qëllime të rrezikshme.

Sondazhet gjithashtu tregojnë se shumica dërrmuese e votuesve myslimanë mbështesin partinë Demokratike. Sipas një studimi të fundit nga Këshilli për Marrëdhëniet Amerikano-Islamike (CAIR), një organizatë myslimane për të drejtat civile, 71 për qind e myslimanëve thonë se do të votojnë për Biden.