Fjalë Kyçe

Kancelari austriak: Virusi hyn në Austri me makina

Kancelari austriak: Virusi hyn në Austri me makina

Në një konferencë para mediave, kancelari austriak  Sebastian Kruz, bëri thirrje për kontrolle të intensifikuara nga autoritetet shëndetësore në kufij.

“Virusi hyn në Austri në makina”, tha sot kancelari austriak Sebastian Kurz, duke paralajmëruar zhvillimin shqetësues të një epidemie të virusit korona në Ballkanin Perëndimor, të cilat janë destinacione shumë të njohura për austriakët të shkojnë në det.

Me këtë fjali, Kurz kërkoi kontrolle të intensifikuara të autoriteteve shëndetësore në kufij.

“Unë kam një kërkesë të madhe për qytetarët. Ju lutemi të jenë të kujdesshëm. Numrat e (infektuar) po rriten përsëri, virusi pandemik corona ende nuk është kapërcyer dhe ne duhet të bëjmë gjithçka për të mbrojtur shëndetin në Austri dhe mbi të gjitha të parandalojmë një” mbyllje “tjetër të ekonomisë dhe vendit. rrezikoni punët dhe ekonominë “, tha kancelarja.

Rreziku i individëve asimptomatikë

Grupi më i madh në mesin e të sëmurëve aktivë janë të rinjtë, të cilët më shpesh janë asimptomatikë dhe as nuk e vërejnë se janë të infektuar, u shpreh Kruz.

“Në atë mënyrë, ata infektojnë anëtarët e familjes dhe rrezikojnë të moshuarit”, paralajmëroi Kurz.

Crucialshtë thelbësore që autoritetet shëndetësore të forcojnë kontrollet në kufij, pyeti kancelari, duke thënë se ai kishte biseduar me autoritetet krahinore dhe Ministrin e Shëndetësisë, Rudolf Anschober.

Ai theksoi se të gjithë ata që u kthyen në Austri nga Kroacia më 7 gusht, d.m.th që kthehen brenda mesnatës, kanë mundësinë e testimit falas, dhe u bëri thirrje qytetarëve që ta shfrytëzojnë këtë mundësi.

“Virusi korona është përhapur kryesisht përmes njerëzve që kthehen nga pushimet, veçanërisht nga Kroacia,” theksoi kancelarja.

Kurz theksoi se kjo është arsyeja pse Austria mori vendimin për të lëshuar një paralajmërim udhëtimi për Kroacinë, e cila do të hyjë në fuqi në mesnatë.

Kontrollet e përforcuara kufitare

Ai njoftoi se kontrollet në kufij do të intensifikohen nga e hëna në mesnatë.

Ministria e Shëndetësisë ka nxjerrë tashmë një dekret që urdhëron kontrollet e përmirësuara dhe të përmirësuara shëndetësore në kufijtë me Italinë, Sllovakinë, Slloveninë dhe Hungarinë.

Të gjithë të kthyerit nga pushimet nga vendet që i nënshtrohen një paralajmërimi të udhëtimit duhet të kenë një test PCR negativ për të hyrë në Austri, ose duhet të bëjnë një test PCR në Austri brenda 48 orëve nga kthimi në izolimin në shtëpi.

Dekreti i Ministrisë kërkon që autoritetet kompetente të kontrollojnë në detaje të dhënat e personave që kthehen nga rajonet e rrezikut, domethënë nëse nuk kanë një provë negative, të kenë mbushur formularin në vendin ku do të dërgohen në karantinë deri në provë.