Fjalë Kyçe

Katër këshilla për heqjen dhe parandalimin e grumbullimit të gurëve në dhëmbë

Katër këshilla për heqjen dhe parandalimin e grumbullimit të gurëve në dhëmbë

Të gjithë e dimë rëndësinë e pastrimit të dhëmbëve, kështu që kur vërejmë ndonjë grumbullim të gurëve të dhëmbëve mund të jetë mjaft shqetësues.

Nëse jeni të shqetësuar dhe doni të dini mënyrën më të mirë për të hequr qafe gurët e dhëmbëve pa pasur nevojë të bëni një udhëtim te dentisti, ne ua sjellim disa këshilla të dobishme për të hequr grumbullimin e gurëve në dhëmbë – duke i lënë ata të ndjehen e mrekullueshme dhe me shkëlqim!

Çfarë janë gurët e dhëmbëve?
Pavarësisht se sa mirë kujdeseni për dhëmbët, të gjithë kemi shumë baktere në gojën tonë. Sapo këto baktere të përzihen me ushqimin tonë dhe proteinat në ushqimin tonë, ato mund të formojnë atë që ne e njohim si pllakë.

Pllaka mbart baktere të cilat mund të dëmtojnë smaltin e dhëmbëve dhe të çojnë në kavitete. Për fat të mirë, nëse e hiqni rregullisht, mund të shmangni këtë të ndodhë. Sidoqoftë, nëse kjo pllakë nuk hiqet, ajo mund të zhvillohet dhe të forcohet në gurë.

Si të hiqni gurët e dhëmbëve?
Nëse tashmë keni mbledhur gurë në dhëmbët tuaj, duhet të vizitoni dentistin tuaj për ta hequr profesionalisht me mjetet e tyre. Sapo pllaka të jetë ngurtësuar, është shumë e vështirë të hiqet, prandaj është më mirë të takoni një profesionist.

A mund ta hiqni gurin e dhëmbëve në shtëpi?
Nëse nuk jeni të etur për dentistët, mund të jetë joshëse të provoni të hiqni gurin e dhëmbëve vetë në shtëpi. Nga uthulla e bardhë te soda e bukës, ekzistojnë një numër ilaçesh shtëpiake që njerëzit mund të sugjerojnë, por opsioni më i mirë është vizita te dentisti.

Si të parandaloni ndërtimin e gurëve të dhëmbëve?
Nga ana pozitive, nëse zbuloni se pllaka nuk është ngurtësuar ende, duhet të përpiqeni të lani, pastroni dhëmbët me pe dhe të shpëlaheni me gargarë më rregullisht, në mënyrë që të hiqni qafe pllakat.