Fjalë Kyçe

Kërpudhat mund të reduktojnë rrezikun e kancerit më të zakonshëm tek meshkujt

Kërpudhat mund të reduktojnë rrezikun e kancerit më të zakonshëm tek meshkujt

Konsumimi i kërpudhave mund të zvogëlojë rrezikun nga kanceri i prostatës tek burrat, sipas studiuesve të Universitetit Tohoku në Japoni.

Studiuesit nga Universiteti Tohoku, në Japoni, sugjerojnë që konsumimi i ushqimit në mënyrë të rregullt zvogëlon rrezikun e kancerit të prostatës tek meshkujt, veçanërisht tek ata të moshës 50 vjeç ose më të vjetër, transmeton lajmi.net.

Dr Shu Zhang, i cili drejtoi studimin, tha: se “studimet e kryera mbi organizmat e gjallë kanë treguar që kërpudhat kanë potencial për të parandaluar kancerin e prostatës”.

“Sidoqoftë, marrëdhënia midis konsumit të kërpudhave dhe kancerit të prostatës së incidencës tek burrat nuk është hetuar kurrë më parë”, deklaroi dr. Zhang.

Në studim, studiuesit anketuan 36.499 burra në lidhje me zgjedhjet e stilit të jetës, duke përfshirë konsumin e ushqimit, aktivitetin fizik, pirjen e duhanit dhe zakonet e pirjes së alkoolit, si dhe analizuan të dhënat e tyre mjekësore.

Rezultatet zbuluan se në përgjithësi, 3.3% e pjesëmarrësve zhvilluan gjendjen gjatë një periudhe përcjellëse.

Sidoqoftë, ata që konsumuan kërpudha një herë ose dy herë në javë kishin një rrezik prej 8% më të ulët të zhvillimit të kancerit të prostatës, krahasuar me ata që e konsumonin më pak së një herë në javë.

Studiuesit besojnë se efektet mbrojtëse të kërpudhave mund të vijnë nga nivelet e larta të L-ergotioninës – një anti-oksidant që besohet të zbusë stresin oksidant.