Fjalë Kyçe

Këto janë pesë shtetet që shpenzojnë më së shumti në ushtri

Këto janë pesë shtetet që shpenzojnë më së shumti në ushtri

Rusia ka rënë nga lista e pesë shteteve që shpenzojnë më së shumti në mbrojtje ,hera e parë që ndodh kjo prej vitit 2006 Kjo sipas të dhënave ndërkombëtare nga Instituti për Paqe i Stokholmit(Sipri).

Shpenzimet totale për ushtri në botë arrinë shifrën e 1.8 bilionë dollarë në vitin 2018. Kjo është një rritje prej 2.6% nga viti paraprak, si dhe shpenzimi më i madh që nga viti 1988.

Pesë shtetet që investojnë më së shumti në ushtri janë SHBA’ja, Kina, Arabia Saudite, India dhe Franca.

Këto shtete janë 60% e gjithë shpenzimeve ushtarake në botë.

Shpenzimet ushtarake në SHBA’ja janë rritur për herë të parë që nga viti 2010, ndërsa shpenzimet nga Kina janë rritur për vitin e 24-të me radhë.

SHBA’ja rriti shpenzimet për 4.6%, dhe arritën shifrën 649 miliardë dollarë në vitin 2018. Kina ndërkohe e rriti për 5%, për të arritur shifrën 250 miliardë dollarë.

Edhe pse pjesë e rënies së shpenzimeve të mbrojtjes mund të jetë për shkak të përmbushjes së qëllimeve të programit të saj të modernizimit, Rusia megjithatë është e detyruar të ulë shpenzimet mes çmimeve më të ulëta të naftës dhe kushteve më të rrepta ekonomike.

Ata i nënshtrohen sanksioneve ndërkombëtare për aneksimin e Krimesë, duke u ndërhyrë në zgjedhjet e vitit 2016 dhe helmimin e dyshuar të ish-spiunit rus Sergei Skripal në U.K, ndër faktorët e tjerë.

Shpenzimet ushtarake të SIPRI i referohen të gjitha shpenzimeve qeveritare për forcat dhe aktivitetet aktuale ushtarake, jo vetëm blerjet e armëve dhe pajisjeve.