Fjalë Kyçe

Kjo është kërpudhra e rrallë në Kosovë që kushton 5 mijë euro kilogrami

Kjo është kërpudhra e rrallë në Kosovë që kushton 5 mijë euro kilogrami

Tartuf është një lloj kërpurdhre e rallë që gjendet krysisht në viset shqiptare, Kosovë, Shqipëri e Maqedoni, dhe sjellë të ardhura shumë të mëdha. 1 kg e saj shkon deri në 5 mijë euro.

Kjo bimë rritet rritet në afërsi të rrëve të peamëve, dhe gjendet përmes qenëve nuhatës.

Tartufët kanë aromë unike që vjen me një përzierje të shiut dhe tokës së paprekur, e cila i jep një kontakt të veçantë çdo vakt me të paktën gram zhardhok kërpudhash. Përveç vlerave gastronomike, tartufët janë gjithashtu shumë të shëndetshme, sepse ato rivendosin qelizat e trurit dhe forcojnë trupin.

Duket sikur ata i ngjajnë patateve dhe shijojnë si një përzierje djathi dhe qepë të vjetër.

Nën tokë ata jetojnë në simbiozë me rrënjën e një barishte apo peme, dhe gjithashtu varet nga aroma e tyre. Ka rreth 70 lloje të tartufit. Tartufi i zi është i regjistruar në Maqedoni, që është në Mariovë, Stogovë dhe Kumanovë.