Fjalë Kyçe

Koronavirusi: Arabia Saudite ka një kërkesë për besimtarët myslimanë

Koronavirusi: Arabia Saudite ka një kërkesë për besimtarët myslimanë

Një zyrtar i lartë saudit u kërkoi më shumë se 1 milion muslimanë që synojnë të udhëtojnë në vendet më të shenjta të Islamit për të kryer haxhin, për të anuluar këto plane këtë vit për shkak të pandemisë së koronavirusit.

Në shkurt, mbretëria mori një vendim të jashtëzakonshëm për të mbyllur qytetet e shenjta të Mekës dhe Medinës te të huajt për shkak të virusit, një hap i cili nuk u mor as gjatë epidemisë së gripit të vitit 1918 që vrau dhjetëra miliona në të gjithë botën.

Kufizimet janë forcuar në mbretëri, pasi grumbullohen me mbi 1.500 raste të konfirmuara të virusit të ri. Mbretëria ka raportuar 10 vdekje deri më tani.

Lindja e Mesme ka më shumë se 71,000 raste të konfirmuara të virusit, shumica e atyre në Iran dhe mbi 3,300 vdekje.

Arabia Saudite ka ndaluar njerëzit të hyjnë ose të dalin në tre qytete të mëdha, përfshirë Mekën dhe Medinën, dhe vendosën një shtetrrethim të natës në të gjithë vendin. Si vendet e tjera të botës dhe në Lindjen e Mesme, Arabia Saudite ka pezulluar të gjitha fluturimet komerciale hyrëse dhe dalëse.

“Mbretëria e Arabisë Saudite është e përgatitur për të siguruar sigurinë e të gjithë muslimanëve dhe kombëtarëve”, tha Ministri Haxhit Saudit dhe Umrah Muhamed Saleh bin Taher Banten për televizionin shtetëror.

“Kjo është arsyeja pse ne kemi kërkuar nga të gjithë muslimanët në mbarë botën që të vazhdojnë të nënshkruajnë ndonjë marrëveshje derisa të kemi një vizion të qartë.”

Çdo vit, deri në 2 milion muslimanë kryejnë haxhin, një pelegrinazh fizikisht i kërkuar dhe shpesh i kushtueshëm që tërheq besimtarët nga e gjithë bota. Haxhi, që u kërkohet nga të gjithë muslimanët të aftë për të kryer një herë në jetën e tyre, shihet si një shans për të fshirë mëkatet e së kaluarës dhe për të sjellë përulësi dhe unitet më të madh në mesin e muslimanëve.

Duke qëndruar në Mekë para Qabes myslimanët luten drejt pesë herë në ditë.

Familja qeverisëse e Al Saud e mbretërisë frenon legjitimitetin e saj në këtë komb të pasur me naftë për të mbikëqyrur dhe mbrojtur vendet e haxhit. Mbreti Saudit Salman, vendi i të cilit po kryeson Grupin e 20 kombeve këtë vit, ka thënë që qeveria e tij do të mbulojë trajtimin e shpenzimeve për të gjithë pacientët me koronavirus në vend, përfshirë vizitorët, banorët e huaj dhe ata që banojnë në mënyrë të paligjshme.