Fjalë Kyçe

Kush e ka të obliguar testin me koronavirus kur kthehet nga pushimet në Itali?

Kush e ka të obliguar testin me koronavirus kur kthehet nga pushimet në Itali?

Në verën e pandemisë Covid-19, nuk është gjithmonë e lehtë të dallosh masat e marra nga qeveria dhe rajonet për kthimin nga pushimet.

Rregullat azhurnohen vazhdimisht sipas progresit të epidemisë, rajonet shpesh lëvizin me asnjë rend të veçantë. Dhe shumë kanë vendosur të heqin dorë nga udhëtimi në mënyrë që të mos rrezikojnë izolimin gjatë kthimit të tyre.

Le të përpiqemi të përmbledhim atë që duhet të bëhet dhe kur duhet të bëhet nga kthimi nga pushimet.

Në disa raste testi është i detyrueshëm (për ata që kthehen nga Malta, Spanja, Kroacia, Spanja), në të tjera të rekomanduara (për ata që kanë qëndruar në Sardenjë). Pastaj ekzistojnë dy vende për të cilat ekziston një detyrim karantinë në rast tranziti (Rumania dhe Bullgaria). Për pjesën tjetër nuk ka masa të veçanta për pushuesit, transmeton Scan, përcjell albinfo.ch.

Teste të detyrueshëm për kthimet nga Kroacia, Spanja, Greqia dhe Malta

Ata që kanë qëndruar në Kroaci, Greqi, Maltë dhe Spanjë në 14 ditët para mbërritjes në Itali, duhet të paraqesin pranë autoriteteve një certifikatë ku thuhet se, në 72 orë para hyrjes në territorin kombëtar, ata kanë kryer një test me rezultate negative. Ose, brenda 48 orëve nga kthimi, ju duhet të bëni testin në aeroport, në portin e zbarkimit ose duke kontaktuar kompaninë lokale të shëndetit të referencës. Ndërsa prisni testin, duhet të qëndroni në izolim në shtëpinë tuaj. Ndërsa shumica e aeroporteve italiane janë pajisur me stacione për të bërë teste të shpejtë (rezultati në 30 minuta), ka ende pak porte që kanë ndërmarrë veprime. Në Ankona, ku mbërrijnë shumica e trageteve nga Kroacia dhe një pjesë e atyre nga Greqia, për shembull, nuk është realizuar as edhe një tampon.

Ndërsa në rajone të tilla si Lazio detyrimi i izolimit të shtëpisë ekziston deri në rezultatin negativ të testit të bërë në drive-in, në të tjerë siç është Lombardia, në pritje të rezultatit të tamponit pas pushimeve, rekomandohet vetëm të zvogëlohet jeta sociale dhe të përdoret maskat edhe jashtë dhe me bashkëjetuesit në shtëpinë e tyre. Ndërsa në Campania ka një urdhëresë të re të guvernatorit Vincenzo De Luca i cili imponon një tampon për të gjithë banorët e rajonit që kthehen nga pushimet nga çdo vend i huaj.

Karantinë për ata që vijnë nga Rumania dhe Bullgaria

Personat që synojnë të hyjnë në territorin kombëtar dhe të cilët në katërmbëdhjetë ditët e mëparshme kanë qëndruar ose tranzituar në Bullgari ose Rumani, ka detyrimin për të mbikëqyrje shëndetësore dhe izolim fiduciar për dy javë.

Teste të mundshme për ata që kthehen nga Sardenja

Të ballafaquar me shumëzimin e shpërthimeve në Sardenjë, shumë rajone kanë parashikuar mundësinë e testimit të atyre që kthehen pas qëndrimit në ishull. Ende nuk ka ndonjë marrëveshje, por në tryezën e Ministrisë së Shëndetësisë, të rajoneve dhe të qeverisë do të zhvillohen takime së shpejti për të përcaktuar sesi të menaxhohen testet për ata që largohen dhe për ata që mbërrijnë.

Ata që vijnë nga vendet jo-europiane

Hyrja në Itali nga të gjitha shtetet që nuk janë pjesë e BE-së ose Marrëveshjes së Shengenit lejohet vetëm për “nevoja të vërtetuara pune me urgjencë absolute, arsye shëndetësore, arsye të provuara për studim ose kthim në shtëpi”.