Fjalë Kyçe

Ky burrë është unik, me gjakun e rrallë shpëton foshnjat në bark të nënave

Ky burrë është unik, me gjakun e rrallë shpëton foshnjat në bark të nënave

Kur një grua shtatzënë ka gjak rhesus negativ (RhD negative) dhe foshnja në barkun e saj ka gjak rhesus pozitiv (RhD pozitiv), i trashëguar nga babai i saj në shtatzëninë e parë, ajo mund të prodhojë antitrupa që shkatërrojnë qelizat e foshnjës në shtatzëninë e dytë.

Kjo mund të jetë vdekjeprurëse për fëmijën.

Harrison kur ishte vetëm 14 vjeç bëri një operacion në gjoks dhe kishte nevojë për gjak.

Donacionet e gjakut i shpëtuan jetën e tij, kështu që ai premtoi të bëhej dhurues i gjakut.

Disa vjet më vonë, mjekët zbuluan se gjaku i tij përmbante antitrupin që mund të përdoret për të krijuar injeksione Anti-D, kështu që ai ndërhyri për të bërë dhurimet e plazmës së gjakut për të ndihmuar sa më shumë njerëz të jetë e mundur.

Mjekët nuk janë saktësisht të sigurt pse Harrison ka këtë lloj të rrallë të gjakut, por ata mendojnë se mund të jetë nga transfuzionet që ai ka marrë kur ishte 14 vjeç, pas operacionit të tij.

“Ai është një nga jo më shumë se 50 vetë në Australi që dihet se ka antitrupa”, thotë shërbimi i gjakut.

“Çdo qese e gjakut është e çmuar, por gjaku i Jakobit është veçanërisht i jashtëzakonshëm, gjaku i tij përdoret për të bërë një medikament për shpëtimin e jetës, që u jepet nënave, gjakut të të cilëve është në rrezik të sulmojnë foshnjat e palindura.