Fjalë Kyçe

Ky është mjeku që po ia u shpëton jetën foshnjave me një shishe shampoje

Ky është mjeku që po ia u shpëton jetën foshnjave me një shishe shampoje

Një mjek në Bangladesh ka gjetur një mënyrë të thjeshtë për të trajtuar pneumoninë tek foshnjat.

Në natën e parë si një praktikant pediatër në Sylhet të Bangladeshit, Mohamad Chisti pa tre fëmijë të vdisnin nga pneunomia.

Oksigjeni po përcillej tek ta përmes një maske ose tubave të vendosura në zgavrat e hundës, por që rezultonte si dështim, shkruan ‘The Economist, transmeton lajmi.net.

Kështu, Mohamad vendosi të gjente një mënyrë më të mirë për përcjelljen e oksigjenit, nëpërmjet një shisheje të shampos.

Pneumonia vjen si rezultat i infeksionit bakterial, viral ose kërpudhave të mushkërive. Ajo shfaqet në qese të vockla, të gjetura në skajet e rrugëve të frymëmarrjes degëzuese brenda mushkërive, të cilat janë infektuar mjaftueshëm, së bashku me enët e gjakut.

Shpikja e tij u frymëzua nga diçka që pa kur vizitoi Australinë. Në këtë udhëtim ai u njoh me një lloj ventilatori të quajtur CPAP (presion i vazhdueshëm pozitiv i rrugëve të frymëmarrjes), i cili është i punësuar për të ndihmuar që foshnjat e parakohshme të marrin frymë. Ai kanalizon frymarrjen e foshnjës përmes një tubi që ka fundin e tij të zhytur në ujë. Fryma e nxjerrë del nga tubi si flluska, dhe procesi i formimit të flluskave shkakton lëkundje të presionit në ajër në tub. Këto ushqehen përsëri në mushkëritë e fëmijës. Kjo përmirëson shkëmbimin e gazrave në alveole dhe gjithashtu rrit vëllimin e mushkërive.

Me rreth 6,000 dollarë, CPAP me flluska standarde janë më të lira se ventilatorët konvencionalë.

Ideja po përhapet. Dr Chisti dhe ekipi i tij do të fillojnë provat e ventilatorit të ri në një grup spitalesh në Etiopi. Nëse funksionon po ashtu si në Dhaka, ideja me siguri do të merret diku tjetër.