Fjalë Kyçe

Lista e vendeve që do të lejohen të hyjnë në BE kur të hapen kufijtë!

Lista e vendeve që do të lejohen të hyjnë në BE kur të hapen kufijtë!

Të mbyllur në një sallë takimesh në Bruksel, zyrtarët po debatojnë se kush do të lejohet të hyjë në BE në 1 korrik, data kur planifikohet të hapen kufijtë ndërkombëtarë të bllokut.

Ekzistojnë dy lista, një për vendet që do të pranohen, dhe një për ata që nuk do t`u lejohet hyrja. Episodi ka ngjallur polemika pasi u zbulua se Shtetet e Bashkuara – vendi I prekur më rëndë në botë nga COVID-19 me mbi 2.4 milionë raste, do të jetë praktikisht në “listën e zezë”. Të enjten, zyrtarët europianë nuk arritën ta merrnin një vendim mbi vendet të cilave do t`u ndalohet hyrja pasi të hapen kufijtë e jashtëm të bllokut, dhe një diplomat i BE-së tha se zyrtarët “nuk kishin mundur në atë moment të arrinin një marrëveshje”.

Euronews ka siguruar nga burime të tij diplomatike brenda bllokut, listën e plotë të vendeve për të cilat, sic thotë, do të jenë të hapura kufijtë e Europës. Rrjeti i njohur informativ thotë se mund të konfirmojë atë që raportoi dy ditë më parë, se Brazili, Katari, SHBA dhe Rusia nuk janë në listën e aprovuar. Të njëjtat burime hedhin dyshimet mbi datën e rihapjes së kufijve të 1 korrikut, duke treguar se marrëveshjet mund të mos vulosen në kohë.

Në listën e plotë të vendeve, shtetasit e të cilëve do të lejohen të hyjnë në Europë sipas draftit, e aty figuron edhe Shqipëria e Kosova. Burime diplomatike aluduan sidoqoftë se ka mosmarrëveshje lidhur me kriteret që duhen marrë parasysh për këtë qëllim, me disa zëra që pretendojnë se të dhënat në lidhje me normat e COVID nuk janë të besueshme.