Fjalë Kyçe

Mbulesa e Tokës është ndryshe nga ajo që dihet

Mbulesa e Tokës është ndryshe nga ajo që dihet

Mbulesa e Tokës është ndryshe nga ajo që dihet. Në shtresat e saj më të thella nuk ka lëngje, siç ishte menduar më parë, por një material i ngurtë si hekuri i farkëtuar, sipas studimit të botuar në revistën ”Nature Geoscience” nga Manuele Faccenda i Universitetit të Padovës.

“Për të studiuar këtë pjesë të paarritshme të planetit, ne përdorëm tomografinë sizmike, që është studimi i shpejtësisë së përhapjes së valëve sizmike, e cila punon si një TAC mjekësor dhe jep një pamje të strukturës së brendshme të Tokës”, thotë Faccenda.

“Ne kemi treguar se nuk ndodh kështu në thellësitë e Amerikës së Jugut dhe unazës së Paqësorit të Jugut,” shton koordinatorja i studimit, Ana Ferreira nga Universiteti i Lisbonës.