Fjalë Kyçe

Me çfarë sulme kibernetike po përballet Kosova dhe cilat platforma nuk janë duke punuar

Me çfarë sulme kibernetike po përballet Kosova dhe cilat platforma nuk janë duke punuar

Pas sulmeve kibernetike me të cilat po përballen institucionet e vendit gjatë ditëve të fundit, tre inxhinierë i kanë ofruar Qeverisë falas ndihmën e tyre për të mënjanuar këto sulme dhe rifunksionalizuar shërbimet publike në vend.

Ka qenë inxhinieri Kastriot Fetahaj, ai i cili e ka ofruar ndihmën.

Sipas Fetahajt, sulmi me të cilin po përballen institucionet e vendit është“A distributed denial-of-service (DDoS)”, që thotë se ka për qellim të paralizoj shërbimet publike të vendit.

“Qeveria e Kosovës nuk ka dhënë informata se me çfarë lloj sulmi është duke u përballur. Mirëpo, në një analizë fillestare, duket sikur kemi të bëjmë me sulm “A distributed denial-of-service (DDoS)”. Ky lloj sulmi zakonisht ka për qellim të paralizoj shërbimet publike të vendit duke i mohuar qytetarëve të marrin shërbimet e nevojshme dhe në këtë formë duke e pamundësuar funksionimin normal të punës së institucioneve dhe qytetarëve. Sulmet po vazhdojnë tash e sa ditë. Duket se Qeveria po e ka të pamundur t’i ndaloj këto sulme”, ka shkruar Fetahaj.

Postimi i plotë i tij:

Ditëve të fundit jemi dëshmitarë të shumë sulmeve kibernetike që po ndodhin ndaj institucioneve të Qeverisë së Kosovës dhe si pasojë shërbimet jetike për qytetaret – si platforma eKosova – janë jashtë funksionit (siç mund te shihet edhe ne foton me poshtë):

Qeveria e Kosovës nuk ka dhënë informata se me çfarë lloj sulmi është duke u përballur. Mirëpo, në një analizë fillestare, duket sikur kemi të bëjmë me sulm “A distributed denial-of-service (DDoS)”. Ky lloj sulmi zakonisht ka për qellim të paralizoj shërbimet publike të vendit duke i mohuar qytetarëve të marrin shërbimet e nevojshme dhe në këtë formë duke e pamundësuar funksionimin normal të punës së institucioneve dhe qytetarëve.

Sulmet po vazhdojnë tash e sa ditë. Duket se Qeveria po e ka të pamundur t’i ndaloj këto sulme.

Duke marrë në konsideratë këto rrethana, së bashku me kolegun Arber Marleku dhe Endrin Musa, shprehim gatishmërinë që – në mënyrë vullnetare dhe pa pagesë – të ofrojë ekspertizën dhe eksperiencën tonë profesionale për mënjanimin e këtyre sulmeve dhe rifunksionalizimin e shërbimeve publike në vend.

Nëse Qeveria ka nevojë për ne, tashme adresën e dini.