Fjalë Kyçe

Me miliona të vdekur: Këto janë gjashtë pandemitë më të tmerrshme që kanë goditur njerëzimin

Me miliona të vdekur: Këto janë gjashtë pandemitë më të tmerrshme që kanë goditur njerëzimin

Historia e pandemive është pothuajse e gjatë sa historia e njeriut! Çdo shpërthim masiv pothuajse ka të bëjë me urbanizimin dhe veçanërisht me problemet e vogla gjatë globalizimit.

Së fundi bota është duke u përballuar me pandeminë covid-19 e cila ka marrë mbi mijeëra jetë njerëzish, mirë pandemi të tilla historia ka njohur mjaft.

Sëmundjet dhe infeksionet e kanë goditur njerëzimin qysh nga ditët e para. Në shekullin e 21-të, denduria e pandemive vdekjeprurëse ka qenë në rritje.

Më poshtë ju sjellim 6 nga to:

1. Kolera e cila u shfaq gjatë viteve 1817-1923 që ua mori jetën 1 milion njerëzve.

2. Malaria, tuberkulozi, lebroza, e sëmundje të tjera morën milion jetë njerëzish nëpër botë.

3. Murtaja e Antoninës, që u shfaq gjatë viteve 165-180 ua mori jetën 5 milionë njerëzve. Në vitet 541-542 u shfaq Murtaja e Justinianit, e cila ua mori jetën 30-50 milionë njerëzve.

4. Verdhëza që u shfaq në fund të viteve 1800 që ua mori jetën 100-150 mijë njerëzve.

5. Murtaja bubonike gjatë viteve 1347-1351, që la të vdekur 200 milionë njerëz, e sëmundje të tjera.

6. Ebola gjatë viteve 2014-2016 ua mori jetën 11 mijë njerëzve.