Fjalë Kyçe

Në këtë fshat lindin vetëm femra, presin lindjen e një djali për një dekadë

Në këtë fshat lindin vetëm femra, presin lindjen e një djali për një dekadë

Fshati i vogël polak me 300 femra pret lindjen e parë të një djali për gati një dekadë shkruan Gazeta Metro

Një kryetar polak ka premtuar një çmim surprizë për çiftin tjetër që do lindin një djalë në një fshat ku kanë lindur vetëm vajza për gati një dekadë.

Kryetari i qarkut Rajmun Frischko, babai i dy vajzave, tha për TVN24 të premten se do të ketë një befasi që i pret ata që do kenë një djalë. Gjatë një interviste të mëparshme me New York Times, Frischko tha se ai po ‘’mendonte të emëronte një rrugë’’ dhe një pemë me emër të fëmijës së shumëpritur. Banorët në fshatin një rrugë të Miejsce Odrzanskie, i cili ka rreth 300 banorë, nuk e dinë se pse ende nuk ka pasur djem të lindur atje që nga viti 2010.

Shefi i zjarrfikësve vullnetarë, zjarrfikës lokalë (kryesisht femra) Tomasz Golasz tha për The First News se ka vazhduar për një kohë të gjatë. Ai tha që mori një grua dhe me të kishte dy vajza.‘Do të doja të kisha një djalë, por ndoshta është joreale. Fqinji im gjithashtu u përpoq dhe ka dy vajza. Unë nuk mendoj se gratë këtu lindin djem, “tha ai.

Fshatarët kanë filluar të shqetësohen për kryerjen e punëve bujqësore në të ardhmen dhe gratë gjithmonë hasin në mungesë të fuqisë punëtore në fusha. Rastet e rralla të lindjeve të djemve kanë arritur kulmin edhe në interesin e shkencëtarëve që kanë ofruar të bëjnë kërkime për të hetuar situatën unike -tha  Frischko

Ai gjithashtu shtoi se mjekët janë çdoherë të gatshëm të këshillojnë fshatarët se si të bëjnë diqka që do ndikonte sadopak .Njëri mjek tha që një dietë e lartë e kalciumit do të rrisë gjasat që të kenë një fëmijë djalë. Frischko përmendi gjithashtu ‘metodën e provuar të malësorit polak’ të ‘’mbajtjes së sëpatës nën shtratin e qiftit’’  që mbase do kishte efekt që ata të kishin një djalë

Statistikat tregojnë se në të gjithë Poloninë më shumë lindin djem se vajza. Në vitin 2017 lindën 207,000 djem, në krahasim me 196,000 vajza.