Fjalë Kyçe

Në këtë shtet të Amerikës legalizohet marihuana

Në këtë shtet të Amerikës legalizohet marihuana

Pirja e marihuanës mjekësore tani është e ligjshme në Florida, raporton CNN.
Ka kaluar një kohë e gjatë deri në hyrjen në fuqi të këtij ligji.
Në vitin 2016, banorët e Floridas votuan me shumicë dërrmuese në favor të një amendamenti kushtetues për të legalizuar marihuanën mjekësore.
Megjithatë, në vitin 2017, qeveria e Rick Scott nënshkroi një ligj që ndalonte pirjen e marihuanës në të gjitha format.
Ky ndalim u përmbys të hënën kur qeveria e Ron DeSantis nënshkroi legjislacionin për ta shfuqizuar atë.
Pak pasi DeSantis mori detyrën në janar, ai i bëri thirrje legjislaturës së Floridës të dërgonte një faturë në tryezën e tij që do të legalizonte marihuanën mjekësore deri më 15 mars, raporton CNN.
“Mbi 70 për qind e votuesve të Floridës votuan për legalizimin e marihuanës mjekësore në vitin 2016” tha DeSantis në një deklaratë të hënën.
“Falënderoj kolegët e mi në legjislaturë që punuan me mua për të siguruar vullnetin e votuesve. Tani që kemi nderuar detyrën tonë për të gjetur një zgjidhje, kam nderuar angazhimin tim dhe kam ngritur një mocion të përbashkët që të shfuqizojë vendimin e gjykatës më të ulët që e kishte shpallur ligjin e mëparshëm si jokushtetues “.
Senatori shtetëror republikan, Jeff Brandes i cili sponsorizoi ligjin bashkë me demokraten Linda Stewart, tha se ai është i kënaqur që ka përmbushur atë që votuesit kanë kërkuar tre vjet më parë.
“Unë kam qenë gjithmonë në favor të marihuanës mjekësore dhe besoja se ishte ajo që votuesit synonin në vitin 2016” tha Brandes për CNN.
Ligji i ri i miratuar lejon që pacientët të marrin 2.5 uncë të marihuanës të tërë të luleve çdo 35 ditë. Pacientët më të vegjël se 18 vjeç mund të pinë marihuanë mjekësore nëse marrin një mendim të dytë nga një pediatër.
Projekti i Politikave të Marihuanës, një grup që kërkon dekriminalizimin e marihuanës, tha se ligji është një hap i madh përpara dhe u ofron pacientëve më shumë mundësi trajtimi.
“(Marihuana mjekësore) duhet të jetë një opsion i mundshëm për pacientët dhe një vendim për pacientët që duhet të bëjnë me mjekët e tyre, jo një që duhet të bëhet nga zyrtarët qeveritarë”, tha një zëdhënës i grupit.
Legalizimi i marihuanës rekreative në Florida ka gjasa të jetë në fletëvotim në zgjedhjet e ardhshme, thotë Brandes, një nga ligjvënësit që i qëndroi pas ligjit për legalizimin e marihuanës mjekësore.
“Unë mendoj se gjasa që ai të kalojë është shumë e madhe në 2022 ose 2024, dhe ne duhet ta përgatisim për kalimin e tij” tha ai.
Dhjetë shtete të ShBA-së dhe Distrikti i Kolumbisë lejojnë shitjen rekreative të marihuanës, ndërsa 34 shtete lejojnë përdorimin e marihuanës mjekësore.