Fjalë Kyçe

Në Kosovë përdoren shumë: Sa janë mbrojtëse dhe sa shpesh duhet të ndërrohen maskat kirurgjikale?

Në Kosovë përdoren shumë: Sa janë mbrojtëse dhe sa shpesh duhet të ndërrohen maskat kirurgjikale?

Nga dita e djeshme, mbajtja e maskave në Kosovë është obligative. Maskat që përdoren shumë nga qytetarët e Kosovës, janë ato kirurgjikale.

Por, sa janë mbrojtëse ato?

E quajtur edhe një maskë mjekësore, maska kirurgjikale është një maskë e thjeshtë që mbulon hundën dhe gojën  dhe ishte përdorur më parë ekskluzivisht në dhomat e operacionit. Mjekët dhe asistentët mbanin maska ​​të tilla gjatë operacioneve në mënyrë që të mos infektojnë pacientët në tryezën e operacionit. Nëse personi që mban maskën teshtit ose kollitet, shumica e pikave mbeten në maskë, transmeton Reporteri.

Maska kirurgjikale gjithashtu filtron grimcat e mëdha në ajër. Maska kirurgjikale mund të mbrojë të tjerët duke zvogëluar ekspozimin ndaj pështymës dhe sekrecioneve të frymëmarrjes të mbajtësit të maskës.

Mbajtja e maskave kirurgjikale mund të zvogëlojë ndjeshëm shanset e atyre me COVID-19 që infektojnë të tjerët, kanë pohuar studiuesit.

Sipas një studimi nga një ekip në Hong Kong, shkalla me të cilën virusi u transmetua përmes grimcave të ajrit ose pikave të frymëmarrjes u ul për aq sa 75% kur u përdorën maska.

Sidoqoftë, ajo duhet të ndërrohet shpesh. Kjo maskë ka efekt vetëm kur përdoret për një kohë të shkurtër. Në dhomat e operacionit, maska ​​duhet të ndryshohet të paktën çdo dy orë. Sidoqoftë, nëse  vëni  një maskë të tillë më shumë se një herë, ajo shpejt humbë funksionin e saj.

Në rast se maskat kirurgjikale mbahen për një kohë të gjatë ato e humbasin funksionin e tyre.