Fjalë Kyçe

Niset “Lucy”, një udhëtim 6 miliard km në hapësirë për të takuar “fosilet” e sistemit diellor

Niset “Lucy”, një udhëtim 6 miliard km në hapësirë për të takuar “fosilet” e sistemit diellor

Një anije kozmike është nisur nga Kepi Canaveral dhe ka si mision zbulimin e “fosileve” të sistemit tonë diellor. Sonda Lucy do të shkojë në orbitën e Jupiterit për të studiuar dy grupe asteroidësh që vërtiten para dhe pas gjigantit të gazit.

Shkencëtarët e agjencisë hapësinore amerikane (Nasa) thonë se objektet kanë mbetur nga formimi i planetëve. Si të tillë, këta trojanë, siç njihen, mbajnë të dhëna të rëndësishme në lidhje me evolucionin e hershëm të Sistemit Diellor.

Nasa ka në dispozicion fillimisht 981 milion dollarë për misionin. Në këtë kohë, sonda Lucy do të vizitojë shtatë “trojanët” në fjalë.

“Asteroidet trojanë udhëheqin ose ndjekin Jupiterin në orbitën e tij me rreth 60 gradë,” shpjegoi Hal Levison, hetuesi kryesor i Lucy -t nga Instituti i Kërkimeve Jugperëndimore (SëRI) në Boulder, Colorado.

“Ata kanë ngecur atje nga ndikimi gravitacional i Jupiterit dhe Diellit. Dhe nëse një objekt është pozicionuar atje në fillimet e historisë së Sistemit Diellor, ai do të rrijë aty përgjithmonë. Pra, këto asteroid janë me të vërtetë fosilet e asaj nga të cilat planetët u formuan,” u tha ai gazetarëve.

Lucy do të përdorë instrumentet e saj për të studiuar objektet me madhësi sa një qytet (dhe më të mëdhenjtë), duke detajuar formën, strukturën, tiparet e sipërfaqes, përbërjen dhe temperaturën e tyre.

Nëse “trojanët” janë formuar nga të njëjtat lloje të materialeve si hënat e Jupiterit, do të sugjeronte që ata të jenë formuar  në të njëjtën distancë nga Dielli me gjigantin e gazit. Por kjo nuk është pritshmëria.

“Nëse, për shembull, ato janë formuar nga materiale që ne shohim shumë më larg në atë që ne e quajmë Brezi Kuiper, atëherë kjo na tregon se ata mund të jenë formuar atje dhe pastaj në një moment janë tërhequr brenda sistemit diellor,” tha Shkencëtarja e misionit SëRI Dr Carly Hoëett.

“Ky mision është një test i modeleve tona. Ne kemi këtë teori se ka pasur një ri-mashtrim të madh të objekteve në fillim të historisë së Sistemit Diellor, kur disa gjëra u hodhën jashtë në mënyrë gravitacionale dhe disa u hodhën brenda. Provat tregojnë për këtë top bilardos teori, por ne do të jemi në gjendje ta kontrollojmë atë, “tha ajo për BBC Neës.

Parashikohet që Lucy të takohet me grupin kryesor të trojanëve në vitin 2027 apo 2028 dhe me një tjetër grup në vitin 2033. Bëhet fjalë për një distancë udhëtimi prej 6 miliardë kilom etrash. /abcnews.al