Fjalë Kyçe

Një anomali misterioze po ndodh me Tokën dhe shkencëtarët s’e dinë arsyen

Një anomali misterioze po ndodh me Tokën dhe shkencëtarët s’e dinë arsyen

Një anomali misterioze po bën që fusha magnetike e Tokës të dobësohet midis Amerikës së Jugut dhe Afrikës, dhe shkencëtarët nuk e dinë ende arsyen.

Të dhënat e mbledhura nga Agjensia Europiane e Hapësirës (ESA) dhe botuar në maj shënojnë se zona e prekur, e njohur si Anomalia e Atlantikut të Jugut, ka parë që forca magnetike të dobësohet me gati 9 % gjatë 200 viteve të fundit.

Ekzistojnë shumë spekulime rreth këtij fenomeni që po ndodh, por sipas astronomit dhe profesorit të fizikës në Universitetin e York-ut Paul Delaney, anomalia mund të jetë shkaktuar nga një përmbysje e rregullt e fushës magnetike të Tokës.

Ai shtoi se hera e fundit që fusha magnetike e Tokës u përmbys ishte rreth 780,000 vjet më parë. Delaney tha se matja e tanishme e fushës së dobësimit mund të sugjerojë që Toka do të kalojë në një përmbysje, por gjasat që kjo të ndodhë janë shumë të pakta.