Fjalë Kyçe

OBSH për gjendjen me Covid -19 në Evropë: Virusi do të qarkullojë në nivele më të larta këtë verë

OBSH për gjendjen me Covid -19 në Evropë: Virusi do të qarkullojë në nivele më të larta këtë verë

Organizata Botërore e Shëndetësisë pret “nivele të larta” COVID-19 në Evropë këtë verë dhe bëri thirrje për monitorim të kujdesshëm të virusit, pasi numri i të infektuarve rishtazi është trefishuar çdo ditë në muajin e fundit.

“Ndërsa vendet në të gjithë Evropën shfuqizojnë masat sociale që ishin në fuqi, virusi do të qarkullojë në nivele më të larta këtë verë”, tha drejtori i OBSH-së për Evropën Hans Kluge.

Ai tha se virusi nuk do të zhduket pasi vendet kanë ndaluar së kontrolluari, se ai vazhdon të infektojë dhe të vrasë njerëzit.

I inkurajuar nga nën-varianti omicron BA.5, numri i rasteve në rreth 50 vende të mbuluara nga OBSH-ja, Evropa arriti afër 500.000 të sapoinfektuar në ditë këtë javë, ndërsa ishte rreth 150.000 në ditë në fund të majit, sipas organizatës botërore.

Me 4.000 dhe 5.000 vdekje nga COVID të regjistruara çdo ditë gjatë pjesës më të madhe të dimrit, numri i vdekjeve tani mbetet në nivelin më të ulët prej 500 që nga vera 2020.

Pothuajse të gjitha vendet evropiane shënojnë një rritje të madhe të numrit të rasteve, me Portugalinë, Luksemburgun, Francën, Greqinë, Qipron, Gjermaninë dhe Austrinë që kryesojnë në numrin e rasteve të reja.

“Shpresojmë që programet e gjera të vaksinimit që kanë pasur shumica e vendeve, si dhe infeksionet e mëparshme, do të thotë se ne do të shmangim pasojat më të rënda që patëm sa më parë në pandemi”, tha Kluge.

OBSH u bën thirrje evropianëve që të vazhdojnë të izolohen në rast të simptomave të frymëmarrjes, të kontrollojnë nëse vaksina e tyre është përditësuar dhe të mbajnë maskë në vendet me shumë njerëz.