Fjalë Kyçe

Paga minimale në vend po diskriminon punëtorët e sektorit privat

Paga minimale në vend po diskriminon punëtorët e sektorit privat

Paga minimale në Kosovë vazhdon të jetë më e ulëta në rajon, madje ajo është edhe diskriminuese, andaj është e nevojshme që ajo të rritet.

Kështu u tha në tryezën e organizuar nga Instituti Demokratik i Kosovës, në bashkëpunim me Drejtorinë për Hulumtime, Bibliotekë dhe Arkiv të Kuvendit të Kosovës, me temën “Paga minimale në Kosovë”.

Deputeti i Partisë Socialdemokrate, Visar Ymeri tha se paga minimale në Kosovë është më e vogla në rajon dhe me një pagë të tillë fuqia blerëse ka rënë.

Ymeri theksoi se në sektorin publik pagat janë rritur tri herë, e në anën tjetër punëtorët që paguhen nga sektori privat janë harruar.

Deputeti i PSD-së ka theksuar përmes interpelancës së kërkuar nga PSD-ja, do kërkojnë rritjen e pagës minimale dhe që korrigjimi i saj të bëhet për çdo vit.

Edhe kryetari i BSPK-së, Avni Hajdini, u pajtua se me vendosjen e pagës minimale është bërë një diskriminim pasi që ajo është ndarë në bazë të moshës, dhe se që nga viti 2011 nuk është bërë asnjë hap pozitiv në këtë drejtim ndonëse gjendja e punëtorit në sektori privat është shumë e rëndë.

Hajdini u shpreh se në vitin 2017 si Këshilli Social Ekonomik ka marrë vendim unanim që paga minimale të rritet në 250 euro, por që një vendim i tillë ende nuk ka hyrë në fuqi, dhe fajtor për këtë sipas tij është Qeveria e Kosovës.

Ai u shpreh se subjektet politike po mendojnë për punëtorët vetëm në kohën e zgjedhjeve, ndërsa pas këtij procesi ata po harrohen. Kryetari i BSPK-së theksoi se me punëtorët nuk do të lejojë më marrëveshje në fushatat elektorale.

Deputetja nga radhët e Partisë Socialdemokrate, Besa Baftiu tha se punëtorët që marrin pagë minimal janë diskriminuar në mënyrë të ndryshme pasi që atyre nuk u shkelen edhe të drejtat e tyre elementare që ua përcakton ligji i punës.

Kryetarja e Komisionit për shëndetësi po ashtu tha se do ta kushtëzojnë qeverisjen Haradinaj që ta marrë për bazë propozimin që paga minimale të jetë 250 euro.

Përkundër nevojës për ngritje të pagës minimale në Kosovë, Nora Jusufi nga Instituti GAP ka deklaruar se duhet të studiohet edhe pasojat e rritjes së saj.

Jusufi theksoi se ndërmarrjet e vogla nëse rritet paga minimale mund të hezitojnë të hyjnë në tregun e punës.

Në këtë tryezë nga drejtori i Drejtorisë për Hulumtime, Bibliotekë dhe Arkiv në Kuvend, Arben Loshi u prezantua edhe hulumtimi “Analizë Krahasuese për pagën minimale”, ku del se mbi 90 për qind e vendeve evropiane kanë të përcaktuar pagën minimale, 28 prej tyre e kanë të rregulluar me ligj, e 6 prej tyre me marrëveshje trepalëshe.