Fjalë Kyçe

Papa Francesku lan dhe puth këmbët e disa të burgosurve (Foto)

Papa Francesku lan dhe puth këmbët e disa të burgosurve (Foto)

Papa Francesku lau dhe puthi këmbët e 12 të burgosurve të enjten, në një shërbim tradicional, duke u thënë atyre të shmangin çdo strukturë hierarkie ose ligjin e më të fortit në burg, dhe të ndihmojnë njëri-tjetrin.

Paraardhësit e Françeskut mbanin ritin tradicional të së enjtes së Shenjtë në një nga bazilikat e mëdha të Romës, duke larë këmbët e 12 priftërinjve. Por, për të theksuar simbolizmin e shërbimit, Papa aktual e transferoi atë në vendet e e vuajtjes së dënimit, si burgjet, qendrat e emigrantëve apo azilët e pleqve.

Ai udhëtoi këtë vit në një burg në qytetin Velletri, rreth 40 km në jug të Romës. Është hera e pestë që nga zgjedhja e tij në vitin 2013, që ai ka mbajtur shërbimin, i cili përkujton gjestin e Jezuit që iu përul apostujve të tij, natën para se të vdiste, në burg.

Papa Francesku u tha të burgosurve se në kohën e Jezusit, larja e këmbëve të vizitorëve ishte punë e skllevërve dhe e shërbëtorëve.
“Ky është rregulli i Jezusit dhe sundimi i ungjillit. Rregulli i shërbimit, jo domosdoshmëri apo poshtërim i të tjerëve “, tha ai.

Nga të burgosurit meshkuj, këmbët e të cilëve lau Papa, ishin nëntë italianë, një brazilian, një maroken dhe një nga Bregu i Fildishtë. Vatikani nuk i tregoi fetë e tyre.

Në të kaluarën, katolikët konservatorë kritikuan Papën për larjen e këmbëve të grave dhe të të burgosurve myslimanë.

Burgu i Velletrit, i cili është i mbipopulluar si shumica e burgjeve italiane, kryesisht mban të huaj për krime të zakonshme, por një seksion mban një grup që kanë bashkëpunuar me hetuesit dhe kanë mbrojtje të veçantë.

An inmate kisses the forehead of Pope Francis after the pontiff washed his feet during Holy Thursday Mass March 29 at Regina Coeli prison in Rome. The pope celebrated Mass and washed the feet of 12 inmates at the prison. (CNS photo/Vatican Media) See POPE-THURSDAY-PRISON March 29, 2018.