Fjalë Kyçe

Paralajmërimi i ri i kompanisë Pfizer: tani kërkohet edhe një dozë e tretë e vaksinës

Paralajmërimi i ri i kompanisë Pfizer: tani kërkohet edhe një dozë e tretë e vaksinës

Sipas vlerësimeve, pacientët do të duhet të marrin një dozë të tretë të vaksinës Pfizer 8-12 muaj pasi kanë marrë të dytën, Albert Burla, president dhe CEO i industrisë farmaceutike, duke folur në Forumin Ekonomik dhe Delhi rreth pandemisë.

Ai kundërshtoi idenë e lëshimit të patentave për vaksinat.

“Ajo që njerëzimi ka nevojë për të kapërcyer pandeminë është të rrisë prodhimin e vaksinave të përballueshme dhe në asnjë rast lirimin e të drejtave të autorit dhe patentave pasi kjo do të vononte programet globale të vaksinimit,” tha ai.

Siç theksoi ai, për sa i përket çmimit, kompania e tij tashmë ofron vaksina në varësi të aftësive financiare të vendeve që e blejnë atë. Për sa i përket vëllimit të prodhimit, kompanitë tashmë kanë aftësinë për të prodhuar në nivelet që u nevojiten.

Qëllimi i Pfizer është të prodhojë 3 miliardë doza për të gjithë botën këtë vit dhe 4 miliardë doza në 2022.

“Dhe e gjithë kjo nga një kompani,” vuri në dukje ai. “Shkenca është si dashuria. Ajo ofron kënaqësi të madhe, por ndonjëherë edhe shumë zhgënjim. Tani për tani, megjithatë, unë jam optimist. Kjo substancë me të cilën po eksperimentojmë vret virusin invitro, gjithashtu vret virusin në kafshë eksperimentale dhe ndihmon njerëzit me probleme të mushkërive dhe trakesë”, tha ai.

Sa i përket zgjatjes së imunitetit, Bourla tha se vaksina Pfizer mbulon të paktën gjashtë muaj, duke shtuar se parashikimi i tij është që një dozë e tretë do të jetë e nevojshme 8-12 muaj pas marrjes së dozës së dytë.

I pyetur nëse vaksinimi do të duhej të përsëritej çdo vit, ai tha se parashikimi i tij ishte që popullsia do të duhet të bëjë vaksina vjetore pas dozës së tretë.

I shqetësuar për mutacionet në virus, Albert Burla siguroi se deri më tani nuk ka asnjë mutacion që i shpëton efektivitetit të vaksinës Pfizer.

Sa i përket mundësisë së një mutacioni të ri në të ardhmen, Bourla tha se kompania po punon që në 100 ditë të ketë këste të gatshme për prodhim dhe të paraqesë një kërkesë tek autoritetet kompetente.