Fjalë Kyçe

Po vjen edhe një tjetër vaksinë gjermane kundër coronavirusit

Po vjen edhe një tjetër vaksinë gjermane kundër coronavirusit

Vitin e kaluar ishte një nga “vaksinat premtuese” të para. Dhe pastaj ata thanë se nuk donin vaksinën më të shpejtë, por më të mirë. Dhe tani ata thonë se presin miratimin në qershor. Po vaksina gjermane CureVac?

“Heshtja ndonjëherë mund të duket e dyshimtë. Dhe në javët e kaluara, historitë në lidhje me vaksinën CureVac janë qetësuar”, shkruan Süddeutsche Zeitung. “Kjo heshtje është kaq e fortë sepse zhurma përreth prodhuesve të tjerë është e madhe”, shkruan më tutje.

Në të vërtetë, vaksina mRNA e BioNTech / Pfizer e zhvilluar në një laborator gjerman në Mainz është raportuar çdo ditë me muaj. Është e ngjashme me AstraZeneca suedeze-britanike, por edhe me vaksinën amerikane “Johnson&Johnson”.

Këto dy vaksina vektoriale lidhen rrallë me trombozë. Ka gjithashtu histori në lidhje me mundësinë që Agjencia Evropiane e Barnave (EMA) të miratojë vaksinën ruse, gjithashtu vektoriale, Sputnik V, shkruan dw.

Por, ç’mund të themi për vaksinën CureVac mRNA nga Tubingen, Gjermani?

Ne po presim miratimin “në kohë”, thonë ata nga ajo kompani gjermane e biofarmaceutikës. Procedura e miratimit të vaksinave EMA filloi në mes të shkurtit. Më shumë se 40 mijë njerëz nga Evropa dhe Amerika Latine janë aktualisht pjesëmarrëse në provën “faza 2b / 3” dhe një analizë e përkohshme e performancës është shpallur për tremujorin e dytë të këtij viti.

CureVac pret që EMA të lëshojë aprovimin në fillim të qershorit. Për disa, ajo shkon shumë ngadalë. Eksperti shëndetësor gjerman Social Demokrat Karl Lauterbach thotë se “Në EMA, kjo shpesh zgjat shumë, siç kemi parë në rastin e BioNTech. Nëse CureVac pritet të funksionojë si BioNTech ose Moderna, vaksina duhet të miratohet dhe administruar sa më shpejt të jetë e mundur më parë”, tha ai për Der Spiegel.

CureVac pretendon se në muajt e fundit ata kanë arritur të formojnë një rrjet partnerësh, mes të cilëve janë gjigandë të tillë si German Bayer dhe Britanik GlaxoSmithKline. Ato duhet të mbulojnë hapa të rëndësishëm në prodhimin e një vaksine, emri zyrtar i së cilës është CvnCoV.

Prodhimi në fabrikën e vetë CureVac në Tübingen fillon në gjysmën e dytë të vitit, “me rrezikun tonë”, thotë CEO Franz-Werner Haas. Rrjeti partner pritet të zgjerohet më tej dhe 300 milion doza do të prodhohen deri në fund të vitit. Për vitin pasues, CureVac rregulloi parashikimin (në vend të 600 milion) në një miliard doza.

Firma po negocion me qeveritë, por edhe institucione si Covax, thotë Haas. Kërkesa për vaksina tejkalon shumë ofertën.

Javën e kaluar, CureVac lëshoi të dhëna për vitin fiskal 2020. Humbjet tejkalojnë të ardhurat. Kompania regjistroi një xhiro prej rreth 49 milionë euro vitin e kaluar, e cila është pothuajse tre herë më shumë se një vit më parë. Por humbja ishte rreth 110 milionë euro. Kompania e shpjegon këtë me kostot e rritura për kërkimin dhe zhvillimin e vaksinave.

Arka e ndërmarrjes, megjithatë, është e plotë: likuiditeti arriti deri në 1.3 miliard euro në fund të vitit. Një shumë parash përfunduan në arka kur CureVac doli në publik vitin e kaluar. Këtë vit, aksione të reja u lëshuan, duke mbledhur një shtesë prej 517.5 milionë euro.

Vlera totale e ndërmarrjes vlerësohet në 16 miliardë euro. Me arsye, ekspertët e bursës besojnë. Tani për tani, të ardhurat e CureVac janë me të vërtetë të vogla, dhe humbjet janë të mëdha – por kjo është arsyeja pse potenciali është i madh.