Fjalë Kyçe

Pse po rrotullohet gjithnjë e më shpejt Toka?

Pse po rrotullohet gjithnjë e më shpejt Toka?

Në vitin 2020, planeti rrotullohet më shpejt se zakonisht dhe këtë vit pritet të thyejë këtë rekord. Pse ndodh ky fenomen?

Pa dyshim, viti 2020 ishte shumë i veçantë dhe i paharrueshëm për planetin Tokë. Sepse fjalë për fjalë gjithçka u prek, përfshirë motin, megjithëse ky nuk ishte një produkt i pandemisë, siç ishte në pjesën tjetër të gjërave.

Toka në vitin 2020 u rrotullua më shpejt se zakonisht, sikur ajo vetë të donte ta mbyllte atë vit pandemik më shpejt. Duke folur matematikisht, planeti ynë theu rekordin e mëparshëm për ditën më të shkurtër astronomike, vendosur në vitin 2005.

Dita më e shkurtër e atij viti, 5 korrik, pa Tokën të përfundonte një rrotullim prej 1.0516 milisekonda më shpejt se 86,400 sekonda, që është koha që duhet për të rrotulluar në lidhje me Diellin, e cila është e barabartë me 24 orë ose një ditë mesatare diellore, transmeton Telegrafi.

Në vend të kësaj, dita më e shkurtër në vitin 2020 ishte 19 korriku, kur planeti përfundoi një rrotullim 1,4602 milisekonda më shpejt se 86,400 sekonda. Me tutje, viti 2020 përfshiu 28 ditët më të shkurtra që nga viti 1960 dhe 2021 parashikohet të jetë më i shkurtri në dekada.

Kur orët atomike me precizion të lartë u zhvilluan në vitet 1960, ato treguan se gjatësia e një dite mesatare diellore mund të ndryshojë në milisekonda (1 milisekond është e barabartë me 0.001 sekonda).

Këto ndryshime merren duke matur rrotullimin e Tokës në krahasim me objektet e largëta astronomike dhe duke përdorur një formulë matematikore për të llogaritur ditën mesatare diellore. Para fillimit të vitit 2020, dita më e shkurtër që nga viti 1973 ishte 5 korriku 2005, kur rrotullimi i Tokës zgjati 1.0516 milisekonda më pak se 86.400 sekonda.

Sipas shkencëtarëve nga Shërbimi Ndërkombëtar i Rrotullimit dhe Referencës së Tokës Shërbimi (IERS) në Paris, Francë, shpejtësia e rrotullimit të Tokës ndryshon vazhdimisht për shkak të lëvizjes komplekse të bërthamës së saj të shkrirë, oqeaneve dhe atmosferës, përveç efekteve të tjera. Ata monitorojnë shpejtësinë e rrotullimit të Tokës dhe shpresojnë që trendi i ditëve më të shkurtra do të na ndjekë edhe në vitin 2021.

Sipas llogaritjeve të tij, një ditë mesatare në vitin 2021 do të jetë 0,05 milisekonda më pak se 86,400 sekonda. Gjatë gjithë vitit, orët atomike do të kenë akumuluar një vonesë prej rreth 19 milisekonda.

Për të matur gjatësinë aktuale të një dite, shkencëtarët IERS përcaktojnë shpejtësinë e saktë të rrotullimit të Tokës duke matur kohën e saktë që një yll i fiksuar kalon një vendndodhje të caktuar në qiell çdo ditë. Kjo matje shprehet si Koha Universale (UT1), një lloj i kohës diellore.

UT1 më pas krahasohet me Kohën Atomike Ndërkombëtare (TAI), një shkallë kohore shumë e saktë që kombinon prodhimin e rreth 200 orëve atomike të mbajtura në laboratorët në të gjithë botën.