Fjalë Kyçe

“Punëtorëve të sektorit privat po iu shkelen të drejtat elementare të punës”

“Punëtorëve të sektorit privat po iu shkelen të drejtat elementare të punës”

Në prag të Ditës së Punëtorëve, Instituti Demokrati i Kosovës (KDI) ka publikuar raportin 1 vjeçar për shkeljet e të drejtave të punëtorëve të titulluar,”Të drejtat në letër”.

Me këtë rast, u tha se punëtorëve në Kosovë ende janë duke iu shkelur të drejtat elementare të punës, dhe fajtor për këtë u konsiderua dhe shteti, që sipas raportit përmes prokurimit publik është duke lejuar që t’iu shkelen të drejtat e punëtorëve.

Përfaqësuesi i KDI-së, Florent Spahija u shpreh se edhe gjatë vitit 2018 punëtorëve në Kosovë po iu shkeletn të drejtat bazë të punës dhe këto janë duke u bërë vazhdimisht sidomos në sektorin privat.

Për këtë, ai u tha problem është duke u bërë dhe mungesa e guximit të raportimit të rasteve për shkak të frikës së humbjes së vendit të punës.

Duke përmendur publikimin e raportit, Spahija tha se ai përmban rreth 60 raste, ku sipas tij për shkelje të drejtave të punëtorëve në këtë raport prijnë punëtorët e sigurimit privat.

Spahija po ashtu theksoi se shkelje të të drejtave ka në gjithë Kosovën, që kanë të bëjnë kryesisht me mos marrjen e pagës, mos pagesën e trustin dhe orarin e stërgjatur.

Pjesë e këtij publikimi të raportit ishte dhe kryeinspektori i punës, Basri Ibrahimi, i cili u pajtua se në sektorin privat vazhdimisht po ka shkelje, siç thotë ai pothuajse në të gjitha dispozitat e ligjit të punës.

Pavarësisht kësaj, Ibrahimi u shpreh se ka avancim për dallim nga viti i kaluar.

Për të ndryshuar këtë gjendje, KDI-ja dha disa rekomandime, ku disa nga to janë që të shtohet kapaciteti i inspektorëve të punës, dhe të ketë kampanja vetëdijësuese mbi të drejtat e punëtorëve.