Fjalë Kyçe

SHBA lëshon pasaportën e parë me përcaktimin e gjinisë ‘X’ për komunitetin LGBTQ

SHBA lëshon pasaportën e parë me përcaktimin e gjinisë ‘X’ për komunitetin LGBTQ

SHBA ka lëshuar pasaportën e saj të parë me një përcaktim gjinor “X” – një hap historik në njohjen e të drejtave të njerëzve që nuk identifikohen si meshkuj apo femra – dhe pret që të jetë në gjendje të ofrojë opsionin më gjerësisht vitin e ardhshëm, tha të mërkurën Departamenti i Shtetit.

E dërguara speciale diplomatike e SHBA-së për të drejtat e LGBTQ-së, Jessica Stern, i quajti lëvizjet historike dhe festive, duke thënë se ato i sjellin vendimet e qeverisë në përputhje me “realitetin e jetuar” se ekziston një spektër më i gjerë i karakteristikave të seksit njerëzor sesa pasqyrohet në dy të mëparshmet.

“Kur një person merr dokumente identiteti që pasqyrojnë identitetin e tij të vërtetë, ai jeton me dinjitet dhe respekt më të madh,” tha Stern.

Një zyrtar i departamentit nuk pranoi të thoshte nëse ishte për Dana Zzyym, një banore interseksuale e Kolorados, e cila ka qenë në një betejë ligjore me departamentin që nga viti 2015, duke thënë se departamenti zakonisht nuk diskuton aplikimet për pasaporta individuale për shkak të shqetësimeve të privatësisë./tch