Fjalë Kyçe

SHBA shënon rekord me hapjen e vendeve të reja të punës

SHBA shënon rekord me hapjen e vendeve të reja të punës

Hapja e vendeve të punës në Shtetet e Bashkuara është rritur me gati një milion në prill, duke vendosur një rekord për hapjet e vendeve të reja të punës për një muaj dhe numrin më të lartë të përgjithshëm që kur Byroja e Statistikave të Punës filloi gjurmimin e të dhënave në dhjetor të vitit 2000.

Në 9.3 milionë pozita të reja, ishte shumë më tepër sesa kishin parashikuar ekonomistë të anketuar nga ‘Refinitiv‘, raporton CNN.

Kërkesa për punëtorë po rritet ndërsa kompanitë vazhdojnë të përgatiten për një verë të ngarkuar, tha Lydia Boussour, udhëheqëse ekonomist në ‘Oxford Economics’.

Pavarësisht dëshirës së punëdhënësve për të punësuar, punëtorët nuk janë saktësisht të gatshëm të kthehen në punë: Megjithëse hapja e vendeve të punës u rrit, punëdhënësit amerikanë punësuan vetëm 6.1 milionë njerëz në prill, një rritje e lehtë nga marsi, duke lënë miliona punë në mangësi të puntorëve.

Kjo është arsyeja pse disa ekonomistë dhe drejtues të korporatave po flasin për një mungesë të punëtorëve, edhe pse njoftimet për punë rriten dhe miliona amerikanë mbeten të papunë.

Raporti i së martës “shton provat se raportet e vendeve të punës janë më të dobëta se sa pritej në prill dhe maj”, thanë ekonomistët në ‘Goldman Sachs’.

Raportet e punësimit nga prilli dhe maji të dyja janë nën performancën e pritjeve të analistëve.