Fjalë Kyçe

Shkencëtarët britanikë: Coronavirusi mund të jetë më vdekjeprurës sesa MERS-i, prandaj vaksinohuni

Shkencëtarët britanikë: Coronavirusi mund të jetë më vdekjeprurës sesa MERS-i, prandaj vaksinohuni

Shkencëtarët që këshillojnë qeverinë britanike kanë paralajmëruar se ekziston mundësia e një lloji të coronavirusit që është pothuajse aq vdekjeprurës sa MERS. Kjo do të thotë se ai mund të vrasë një në tre persona të infektuar.

Nga ana tjetër, ata besojnë se virusi mund të pësojë mutacion në mënyrë që të mos shkaktojë simptoma më të rënda të infeksionit tek të moshuarit dhe/ose ata që janë më të rrezikuar.

Raporti i Grupit Këshillimor Shkencor për Situatat Emergjente (SAGE) vuri në dukje se sa e mundur është që të shfaqet një lloj kundër të cilit vaksinat ekzistuese nuk do të funksionojnë fare. Më konkretisht, ata analizuan evolucionin afatgjatë të coronavirusit, raporton skynews.

Ata theksuan se nuk do të ishte e mundur të zhdukej ky virus dhe se llojet e reja do të rishfaqeshin, transmeton Telegrafi.

Ata konsideruan mundësinë e krijimit të një lloji që do të ishte dukshëm më ngjitës, duke qenë po aq vdekjeprurës sa SARS (10 për qind) dhe MERS (35 për qind). Ata arritën në përfundimin se kjo mund të ndodhë nga “rikombinimi” i dy llojeve të shqetësimit, si dhe nga rekombinimi midis shtameve beta, alfa dhe delta. Duke pasur parasysh rrethanat aktuale të pandemisë, ata vlerësuan se ishte një “mundësi reale”.

Ata rekomanduan masa epidemiologjike që qeveria duhet të marrë parasysh për të parandaluar shfaqjen e një lloji të tillë, dhe kjo nënkupton zvogëlimin e mundësisë së “importimit të shtameve të reja nga territoret e tjera për të zvogëluar rrezikun e rikombinimit të tendosjes”.

Mundësia që coronavirusi të bëhet, siç thanë ata, si ftohja e zakonshme, por me simptoma më të buta tek të moshuarit ose ata në rrezik u konsiderua. Siç theksuan ata, kjo është e pamundur në afat të shkurtër, por është e arritshme në planin afatgjatë.

Pretendohet se është “pothuajse e sigurt” që një lloj coronavirusi do të shfaqet kundër të cilit vaksinat ekzistuese nuk janë efektive. Prandaj, sugjerohet që vaksinimi i të moshuarve në Mbretërinë e Bashkuar të vazhdojë në “periudhën e zakonshme me vaksina të përmirësuara”, në mënyrë që t’i mbrojë ata.

Epidemiologu Deepti Gurdasani e sheh raportin si një “paralajmërim të ashpër”.

“Duke pasur parasysh ndikimin e Deltas dhe në dritën e dëshmive të fundit nga Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), ne nuk mund të lejojmë që të shfaqen variante të reja. Ne duhet të ndërmarrim veprime të menjëhershme parandaluese”, tha Gurdasani.

Për të, dokumenti i përmendur, siç deklaroi ajo, është një tregues i qartë se coronavirusi nuk do të jetë më pak virulent në të ardhmen e parashikueshme. Ajo arriti në përfundimin se në të ardhmen e afërt nuk do të ndodhë që ky virus të bëhet sezonal si coronaviruset e tjerë.