Fjalë Kyçe

Shkencëtarët thonë se kanë zgjidhur misterin e mpiksjes së gjakut pas marrjes së AstraZeneca

Shkencëtarët thonë se kanë zgjidhur misterin e mpiksjes së gjakut pas marrjes së AstraZeneca

Shkencëtarët në Gjermani thonë se ata kanë sqaruar shkakun e shfaqjes së rrallë të mpiksjes së gjakut të lidhur me vaksinat e koronavirusit Oxford / AstraZeneca dhe Johnson and Johnson dhe besojnë se vaksinat mund të ndryshohen për të anashkaluar plotësisht një reagim të tillë, shkruan Financial Times.

Rolf Marshalek, një profesor në Universitetin Goethe në Frankfurt, i cili ka kryer hulumtime mbi këtë gjendje të rrallë që nga marsi, tha se kërkimi i tij tregoi se problemi ishte në vektorët adenoviralë që të dy vaksinat përdorin për të dhënë thumba të virusit Sars-Cov-2 në trup.

Mekanizmi i lindjes nënkupton që vaksinat dërgohen nga të ashtuquajturat proteina ‘biçikletë’ në bërthamën e qelizës, sesa në lëngun citosol të gjetur brenda qelizës në të cilën virusi normalisht prodhon proteina, thanë Marshalek dhe shkencëtarë të tjerë në një letër të botuar të mërkurën.

Kur ato hyjnë në bërthamën qelizore, pjesë të caktuara të proteinës thumb bashkohen ose ndahen, duke krijuar versione të mutuara, të cilat nuk mund të lidhen me membranën qelizore ku bëhet imunizimi i rëndësishëm. Proteinat pluskuese të mutuara ekskretohen në trup, gjë që shkakton mpiksjen e gjakut në afërsisht një në 100,000 njerëz, sipas teorisë së Marshalek.

Në të kundërt, vaksinat me bazë mARN, të tilla si ato të zhvilluara nga BioNTech / Pfizer dhe Moderna, shpërndajnë materialin gjenetik të proteinës thumb në lëngun qelizor dhe ajo kurrë nuk hyn në bërthamë.

“Kur gjenet e virusit gjenden në bërthamë, ato mund të krijojnë disa probleme,” tha Marshalek për Financial Times.

Një reagim i rrallë i mpiksjes së gjakut që ndërhyri në vaksinimin AstraZeneca dhe Johnson u raportua në 309 nga 33 milionë njerëz që morën vaksinën AstraZeneca në Britani të Madhe, duke shkaktuar 56 vdekje. Në Evropë, të paktën 142 njerëz kishin mpiksje gjaku nga 16 milionë të vaksinuar.

Si përgjigje, përdorimi i AstraZeneca është kufizuar ose ndërprerë në më shumë se dhjetëra vende. Johnson and Johnson filluan prezantimin e vaksinës së saj në Evropë me një paralajmërim në paketimin e saj në prill pas një vonese të shkurtër për shkak të frikës nga mpiksjet.

Por Marshalek beson se ekziston një ‘rrugëdalje’ e drejtpërdrejtë nëse ata që zhvillojnë vaksina ndryshojnë sekuencën e proteinës thumb për të parandaluar ndarjen e saj.

Johnson and Johnson tashmë kanë kontaktuar laboratorin e Marshalek për të kërkuar udhëzime ndërsa kërkojnë mënyra për të personalizuar vaksinën e tyre për të parandaluar atë bashkim, tha ai.

Proteina thumb në vaksinën Johnson and Johnson ishte tashmë më pak e prirë për ‘bashkim’ sesa proteina thumb në vaksinën AstraZeneca, duke e bërë reagimin më pak të shpeshtë, sipas Marshalek. Në SHBA, tetë nga 7.4 milionë marrës të vaksinës Johnson and Johnson raportojnë një reagim të rrallë.

“Johnson and Johnson tani po përpiqet të optimizojë vaksinën e saj”, tha ai.

“Me të dhënat që kemi në dorë, ne mund t’u themi kompanive se si t’i mutojnë ato sekuenca, duke koduar proteina thumb në një mënyrë që parandalon reagimet e padëshiruara të bashkimit.”

Marshalek tha se laboratori i tij nuk kishte diskutuar ende gjetjet e tij me AstraZeneca.

“AstraZeneca nuk na ka kontaktuar akoma, kështu që ne nuk kemi biseduar me ta, por nëse ata flasin, ne mund t’u themi atyre se çfarë të bëjnë për të zhvilluar një vaksinë më të mirë,” tha ai.

“‘Johnson and Johnson thotë:’ Ne mbështesim kërkimin dhe analizën e vazhdueshme të kësaj ngjarje të rrallë ndërsa punojmë me profesionistë mjekësorë dhe autoritete globale të shëndetit. Ne shpresojmë të rishikojmë dhe shkëmbejmë të dhënat tuaja sa më shpejt që ato të bëhen të disponueshme. ”

AstraZeneca nuk iu përgjigj menjëherë kërkesës për koment. Disa shkencëtarë kanë paralajmëruar se teoria e Marshalek është një nga të shumta dhe se dëshmitë e mëtejshme janë të nevojshme për të vërtetuar pretendimet e tij.

“Ende nuk ka prova për të treguar një lidhje shkakësore midis bashkimit të proteinave thumb dhe trombozës”, tha Johan Oldenburg, një profesor i mjekësisë së transfuzionit në Universitetin e Bonit.

“Kjo është ende një hipotezë për t’u provuar nga të dhënat eksperimentale.”

Marshalek tha se ai paraqiti gjetjet e laboratorit të tij në Institutin Paul-Erlick të qeverisë gjermane dhe organit këshillues të vendit për vaksinimin dhe imunizimin.

“Ata ishin të befasuar nga gjetjet tona, pasi që askush nuk po mendonte për problemin e bashkimit”, tha ai.