Fjalë Kyçe

Shkencëtarët tregojnë më në fund se si u formua Toka

Shkencëtarët tregojnë më në fund se si u formua Toka

Izotopet e neonit nga shkëmbinjtë e qelqtë në oqean mund të mbajnë çelësin e të kuptuarit se si u formua Toka 4.5 miliard vjet më parë.

Varësisht nga sa ngadalë apo shpejt planeti ynë është formuar nga mjegullna diellore, shkencëtarët thonë se përqendrimi i gazeve të ndryshme në sipërfaqe do të ndryshonte.

Një studim i ri që analizon neonin në oqean, që thuhet se është elementi kimik më prezent në strukturën e tokës, sugjeron që planeti i ri lindi edhe nga retë e pluhurit dhe gazit rreth diellit.

Ekipi gjithashtu thotë se gjetjet mund të shërbejnë si një udhërrëfyes në zbulimin e mëtutjeshëm të gjenezës tokësore.