Fjalë Kyçe

Shkencëtari iranian u vra nga Izraeli nga 1000 km largësi

Shkencëtari iranian u vra nga Izraeli nga 1000 km largësi

Mohsen Fakhrizadeh, 62 vjeç, i quajtur “babai” i programit atomik ilegal të Iranit, u zu në pritë më 27 nëntor ndërsa po shkonte në shtëpinë e tij në Absard, pranë Teheranit.

Detaje të reja dolën në një raport të NY Times, bazuar në intervistat me zyrtarë amerikanë, izraelitë dhe iranianë.

Fakhrizadeh thuhet se është vrarë përmes satelitit, nga një snajperist i Mossad, larg në më shumë se 1.000 kilometra.

Arma që vrau atë ishte vendosur në një kamionçinë me kamera e cila ishte ndaluar në një vend dhe priste automjetin e Fakhrizadeh-ut të kalonte pikën e pritës.

Derisa një tjeter ishte pozicionuar pak km larg saj, për të percjellur Fakhrizadeh përmes kamerave të vendosura, dhe arma ishte e lidhur me një teknologji të veçantë ku dallonte për një sekondë të vetëm nga pamja që shfaqej në satelit.

Kamerat e vendosura në këtë automjet mashtrues identifikuan Fakhrizadeh-un dhe përcaktuan vendndodhjen e shkencëtarit në makinë – në sediljen e shoferit me gruan e tij në sediljen e pasagjerit – duke e dërguar këtë informacion përsëri te snajperi.