Fjalë Kyçe

Shtetet perëndimore po planifikojnë ta padisin Kinën si shkaktare të koronavirusit

Shtetet perëndimore po planifikojnë ta padisin Kinën si shkaktare të koronavirusit

Një hetim nga “Henry Jackson Society” ka arritur në përfundimin se Kina mund të ketë minimizuar ndikimin ekonomik botëror të COVID-19 dhe tregoi se ka prova që Qeveria kineze ka shkelur përgjegjësitë ndërkombëtare të kujdesit shëndetësor.

Sipas medieve britanike, përcjell Telegrafi, instituti i ekspertëve të politikës së jashtme britanike vlerëson se përhapja e coronavirusit, që ka infektuar më shumë se një milion njerëz globalisht, i ka kushtuar grupit të kombeve G7, përfshirë Mbretërinë e Bashkuar, SHBA-në dhe Japoninë, një shumë prej rreth 4 trilionë dollarë.

Raporti, i cili është parë nga Mail on Sunday, përshkruan një sërë rrugësh të mundshme ligjore duke përfshirë shkuarjen në OKB (Kombet e Bashkuara) dhe Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë.

Studimi i titulluar ‘Kompensimi për Coronavirus: Vlerësimi i fajësisë së mundshme të Kinës dhe mënyrat e përgjigjes ligjore’ tha: “CCP (Partia Komuniste Kineze) u përpoq të fshehë lajmet e këqija dhe të fshehë lajmet e këqija nga bota e jashtme”.

“Tani Kina është përgjigjur duke vendosur një fushatë të përparuar dhe të sofistikuar dezinformimi për të bindur botën se nuk është fajëtore për krizën, dhe se në vend të kësaj, bota duhet të jetë mirënjohëse për gjithçka që po bën Kina”.

“E vërteta është se Kina është përgjegjëse për COVID-19 – dhe nëse pretendimet ligjore ngritën kundër Pekinit ato mund të arrinin në triliona dollarë”.

Pas raportit, i cituar edhe nga media tjera britanike, i cili do të botohet në tërësinë e tij, deri në 15 deputetë konservatorë kuptohet se kanë nënshkruar një letër ku i kërkonte qeverisë të “rishqyrtojë” marrëdhëniet e saj me Kinën.

Letra thoshte: “Rregulloret ligjore të detyrueshme juridike ndërkombëtare kërkojnë që shtetet të japin informacion të plotë për të gjitha pandemitë e mundshme”.

“Ky lëshim lejoi që sëmundja të përhapet në të gjithë botën me pasoja jashtëzakonisht të rënda në drejtim të shëndetit global dhe ekonomisë”.

Kostoja për në Mbretërinë e Bashkuar mund të jetë, siç sugjeron raporti, mbi 350 miliardë funte.

Për marrëdhëniet e ardhshme me Pekinin, letra thoshte: “Sapo të kalojë kriza, ne i kërkojmë qeverisë të rimendojë marrëdhëniet tona më të gjera me Kinën”.