Fjalë Kyçe

Si ndikon në shëndetin tuaj mbajtja veshur e palltos në zyrën ku punoni!

Si ndikon në shëndetin tuaj mbajtja veshur e palltos në zyrën ku punoni!

Kur punoni në një zyrë të zbrazët, depo apo klasë është joshëse të mbani të veshur pallton tuaj ndërsa gjendeni brenda.

Por, shumica prej nesh kanë dëgjuar gjithashtu këshilla kundër këtij veprimi sepse ju po sa të dilni në ambient të jashtëm, përfundimisht nuk do të ndiheni mirë, njofton Klan Kosova.

Trupi juaj është i mbuluar me sensorë temperaturë të vogël të njohur si receptorë të ndjeshëm ndaj ftohjes, të vendosura në fibra të specializuara nervore në lëkurë. Kur temperatura bie, këta receptorë fillojnë të sinjalizojnë në tru, në fakt e kodojnë temperaturën në nervore. Këta receptorë të ftohtë nganjëherë quhen receptorë të mentolit sepse ata gjithashtu i përgjigjen mentolit kimik, i cili jep një ndjesi të ftohtë kur aplikohet në lëkurë.

Ndërsa këto fibra nervore shpërndahen në të gjithë trupin, hyjnë në sistemin nervor qendror në nivele të ndryshme. Receptorët në krahë, torzo, këmbë ose supë lidhen me neuronet në kurrizin kurrizor, ndërsa ata në fytyrë, kokë ose gojë lidhen direkt me rrjedhin e trurit. Por për shkak se nervat kryejnë sinjale elektrike aq shpejt, distanca nga pjesa e trupit të ftohtë në tru nuk ka efekt të vogël se sa shpejt ne zbulojmë të ftohtët.

E mbajtja e një pallto brenda shtëpisë apo zyrës ku punoni ka të ngjarë të rritë temperaturën mesatare të lëkurës, duke përfshirë pjesët e ekspozuara.

Dhe ndërsa pallto juaj do të izolojë trupin tuaj nga kjo rënie e temperaturës kur shkon jashtë, ajri do të ndjehet i ftohtë, veçanërisht në lëkurën e ekspozuar, sesa do të kishte bërë ndryshe. Kjo ndjenjë do të theksohet edhe më tej nëse veshja e palltit tuaj në brendësi të ka bërë ju djersën, e cila do të freskonte lëkurën tuaj të ekspozuar më shpejt.

Sidoqoftë, sapo të merrni mbi ndjenjën fillestare të ftohtësisë, pallto juaj do të vazhdojë të bëjë punën e saj dhe ju do të ndiheni mirë. Trupi juaj është shumë efektiv në ruajtjen e temperaturës së saj bazë prej 37 ° C, përveç nëse jeni i sëmurë ose përjetoni temperatura ekstreme.

Edhe nëse ndiheni më e ftohtë kur së pari shkoni jashtë, palltoja juaj do të ndihmojë në zvogëlimin e humbjes së nxehtësisë së trupit tuaj dhe do ta lehtësojë mbajtjen e temperaturës tuaj bazë. Gjithashtu, mban ajrin e ftohtë larg nga pjesa më e madhe e lëkurës suaj,