Fjalë Kyçe

Spanja do të rrisë pagën minimale me 22%

Spanja do të rrisë pagën minimale me 22%

Qeveria spanjolle është gati të pajtohet me një rritje prej 22 për qind të pagës minimale kombëtare javën e ardhshme, e cila kjo ka për qëllim që të lehtësojë tensionet midis Madridit dhe Barcelonës.

Kryeministri Pedro Sanchez do të zhvillojë një takim të kabinetit në kryeqytetin katalanas javën e ardhshme, në të cilin rritja mund të kalojë vlerën e 900 euro në muaj.

Madje kjo rritje e pagës minimale në Spanjë do të jetë rritja më e madhe, duke ia kaluar kështu edhe shtetit fqinj Portugalisë, i cili ka një pagë minimale prej 795 euro, nëse kjo mund të përshtatet me koston e jetesës.

Sidoqoftë, Spanja do të mbetet në një farë mënyre nga Britania e Madhe, ku minimumi mujor me orar të plotë është rreth 1,270 euro, duke iu referuar një baze të rregullt. Ndërsa Gjermania ka një pagë minimale prej 1,430 euro.

Shqetësimet ekonomike kanë qenë në çdo mosmarrëveshje mes Madridit dhe nacionalistëve katalanas, të cilët janë ankuar për vite me radhë se rajoni i tyre përballet me shpenzime të mëdha në zonat më të varfra të Spanjës.

Rajoni kontribuon rreth një të pestën e prodhimit ekonomik të Spanjës dhe tashmë ka një nivel të lartë autonomie në fusha të tilla si arsimi, shëndetësia dhe uniformat blu. Në një fjalim në parlamentin spanjoll, kryeministri Sanchez akuzoi udhëheqësit katalanas për retorikën «e nxituar dhe të papranueshme». “Qeveria nuk do të pranojë asnjë gabim në funksionet e atyre që kanë besim në rendin publik në qytetin Katalanas”, tha ai.

Por Madridi ka nevojë për mbështetje nga separatistët katalanas për të kaluar buxhetin 2019 të Spanjës dhe protestat kanë gjasa të përshkallëzohen në javët e ardhshme përpara një gjyqi në krye të vitit të ardhshëm nga udhëheqësit e lëvizjes së pavarësisë. Debati mbi çështjen e shkëputjes është ndezur në Spanjë, e cila shpalli në mënyrë të njëanshme pavarësinë gjatë vitit të kaluar.