Fjalë Kyçe

Stresi i fëmijërisë që ju keni pësuar mund të ndikojë tek fëmijët tuaj në të ardhmen

Stresi i fëmijërisë që ju keni pësuar mund të ndikojë tek fëmijët tuaj në të ardhmen

Përjetimi i traumës në fëmijëri që vjen nga ndarja e prindërve ose të qenurit dëshmitar i dhunës në shtëpi mund të ketë efekte afatgjata, sugjeron një studim të ri që zbuloi se efektet e këqija të një stresi të tillë mund të arrijnë tek fëmijët e të sëmurit, transmeton Gazeta Metro.

Rezultatet, të botuara në revistën Pediatrics, treguan se fëmijët e prindërve që vetë kishin katër ose më shumë përvoja të pafavorshme në fëmijëri, ishin në dyshim të rrezikut për të patur çrregullim të hiperaktivitetit të deficitit të vëmendjes dhe kishin katër herë më shumë të ngjarë të kishin probleme të shëndetit mendor.

‘’Ky është hulumtimi i parë që tregon se dëmet shëndetësore të sjelljes afatgjata të traumave së fëmijës shtrihen në gjenerata nga prindi tek fëmija “, tha autori kryesor i studimit Adam Schickedanz nga Universiteti i Kalifornisë, Los Angeles, SHBA.

Për studimin, ekipi analizoi informacionin nga një studim kombëtar amerikan që përmbante informacione nga katër gjenerata të familjeve.Studiuesit shikuan nëse prindërit ishin abuzuar, lënë pas dore apo të ekspozuar ndaj stresit tjetër të familjes ose keqtrajtimit gjatë rritjes dhe analizimit të informacionit mbi problemet e sjelljes së fëmijëve të tyre dhe diagnozat mjekësore të çrregullimit të deficitit të vëmendjes.Llojet e vështirësive të fëmijëve, të analizuar për hulumtimin, përfshinin divorcin ose ndarjen e prindërve, vdekjen ose largimin nga prindërit, abuzimin emocional, fizik ose seksual, dëshmimin e dhunës në shtëpi, ekspozimin ndaj abuzimit të substancave në familje ose sëmundjes mendore të prindërve.

Gjetjet treguan se përvojat e fëmijërisë së një nëne kishin një efekt shumë të fortë negativ në shëndetin e sjelljes së një fëmije sesa përvojat e babait.

“Nëse ne mund t’i identifikojmë këta fëmijë që janë në një rrezik më të lartë, ne mund t’i lidhim ata me shërbime që mund të zvogëlojnë rrezikun e tyre ose të parandalojnë probleme shëndetësore në sjellje,” shpjegoi Schickedanz.