Fjalë Kyçe

Tahiri: Asociacioni nuk mund të jetë strukturë mbi komunale, as një etnike

Tahiri: Asociacioni nuk mund të jetë strukturë mbi komunale, as një etnike

Shefi i Grupit Parlamentar të Aleancës për Ardhmërinë e Kosovës, Besnik Tahiri, ka thënë se Kosovës i duhen pozicione të qarta, unike, politike dhe publike, sa i përket Asociacionit të Komunave Serbe.

Përmes një postimi në rrjetin social Facebook, ka ndarë dhjetë pika që sipas tij mendon se janë të rëndësishme për t’u trajtuar rreth kësaj teme.

Tahiri, po ashtu shton se “Asociacioni nuk mund të jetë strukturë mbi komunale, as një etnike, duke rrezikuar karakterin multietnik të Kosovës”

Këtu i keni dhjetë pikat që Tahiri i ka përmendur:
1. Kushtetuta e vendit e garanton të drejtën e themelimit të më shumë se një asociacioni;
2. Sistemi politik është njëshkallësh, në dy komuna ka përgjegjësi asimetrike;
3. Ligji për Vetëqeverisje Lokale dhe ai për Bashkëpunim Ndërkomunal (BNK), rregullon në esencë menyrën e bashkëpunimit në mes të komunave;
4. Legjislacioni për vetëqeverisje lokale garanton të drejta ekskluzive për komunitetet; ndërkaq ai për financa, të drejtën e financimit nga donacionet;
5. Për Asociacionin e Komunave me shumicë serbe ka një vendim kushtetues që reflekton qartë pikat që bien në kundërshtim dhe rrugën që duhet ndjekur;
6. Nuk ka nevojë për zhvlerësim të marrëveshjes ndërkombëtare, por qartësi për statutin e Asociacionit në linjë me rekomandimet e GJK-së;
7. S’duhet të ketë dykuptimësi, por qartësi milimetrike;
8. Asociacioni nuk mund të jetë strukturë mbi komunale; as një etnik, duke rrezikuar karakterin multietnik të Kosovës;
9. Asociacioni nuk mund ta minojë rolin kushtetues në shtetin dhe sistemin politik e qeverisës në vend;
10. Të punësuarit nuk mund të jenë shërbyes publikë, ngase atëherë kjo duhet të akomodohet si strukturë/nivel qeverisës.