Fjalë Kyçe

Të bërit biznes, mes lehtësive ligjore dhe burokracisë institucionale

Të bërit biznes, mes lehtësive ligjore dhe burokracisë institucionale

Ambienti afarist i të bërit biznes në Kosovë ende ballafaqohet me sfida dhe probleme të ndryshme, me gjithë përmirësimet e vogla që janë bërë, thonë pronarë të bizneseve dhe përfaqësues të komunitetit të biznesit.

Burim Pirraj, pronar i industrisë së mishit “Meka”, në një bisedë për Radion Evropa e Lirë, thotë se vetëm regjistrimi i një biznesi të ri, është një proces i lehtë për t’u realizuar, kurse mbijetesa e biznesit në fazat e zhvillimit, sipas tij, kalon nëpër sfida të shumta.

Si problem kryesor në të bërit biznes, Pirraj e konsideron burokracinë në institucionet kompetente.

“Burokracia është shumë e theksuar, ka probleme burokratike, nëpër institucione ka njerëz të punësuar pa kualifikim adekuat, të cilët shkaktojnë probleme”, thotë ai.

Sipas tij, këto probleme nuk i shohin institucionet, por për afaristët paraqesin sfida në punën e tyre.

“Megjithatë, ka pak përmirësim, por ende nuk ka politika fiskale të favorshme për biznesin vendor”,thekson Pirraj.

Edhe përfaqësues të biznesit theksojnë se burokracia, korrupsioni dhe mungesa e sundimit të ligjit, po e dëmtojnë mjedisin biznesor dhe njëherësh po pengojnë ardhjen e investitorëve të huaj.