Fjalë Kyçe

Trump kërkon që Kina të paguajë 10 trilionë dollarë dëmshpërblim për përhapjen e Covid-19

Trump kërkon që Kina të paguajë 10 trilionë dollarë dëmshpërblim për përhapjen e Covid-19

Ish-presidenti amerikan Donald Trump ka bërë thirrje që Kina të paguajë “dëmshpërblime” për Shtetet e Bashkuara për dëmin e bërë nga COVID-19, i cili ka origjinën në qytetin e Wuhan.

Në një fjalim të rrallë në një konventë republikane në Karolinën e Veriut, ish-presidenti ka thënë se Kinës duhet t’i paraqitet një faturë prej 10 trilionë dollarë dhe të gjitha vendet që i detyrohen superfuqisë aziatike duhet të anulojnë borxhet e tyre “si një parapagim për dëmshpërblimet”.

Dhe ai shtoi që SHBA-ja duhet të vendosë tarifa 100 për qind për të gjitha mallrat që vijnë nga Kina.

“Ne kërkojmë dëmshpërblime nga Partia Komuniste e Kinës. Kina duhet të paguajë. Ata duhet të paguajnë ”, deklaroi Trump.

Trump gjithashtu pretendoi se kishte të drejtë të thoshte se koronavirusi që përfshiu botën nga janari i vitit të kaluar, duke vrarë të paktën 3.7 milionë njerëz, u krijua qëllimisht në një laborator.

Ekziston ende pasiguri mbi origjinën e COVID-19, me disa ekspertë që pranojnë se mund të ishte bërë nga njerëzit, që të përhapet tek njerëzit ose drejtpërdrejt ose indirekt nga një shkop.

Si president, Trump kishte një marrëdhënie të paqartë me Kinën.