Fjalë Kyçe

Vrima e zezë po bëhet më e uritur

Vrima e zezë po bëhet më e uritur

Vrima e zezë supermasive në qendër të galaktikës sonë duket se po bëhet më e uritur dhe shkencëtarët nuk janë të sigurt pse, transmeton Gazeta Metro.

Në një studim të botuar në Astrophysical Journal Letters, një ekip studiuesish nga Universiteti i Kalifornisë, Los Angeles, ekzaminuan më shumë se 13,000 vëzhgime të vrimës së zezë supermasive – të njohur si Shigjetari A * – duke filluar nga viti 2003.

Këto vëzhgime, nga Teleskopi Shumë i Madh në Kili dhe Observatori ËM Keck në Haëaii, zbuluan të paktën tre thumba “të paparë” në shkëlqim në fillim të këtij viti në rajone vetëm jashtë horizontit të vrimës së zezë – pikë përtej së cilës asgjë, madje as drita , mund të shpëtojë.

Shkencëtarët thonë se rritjet e shkëlqimit rreth vrimës së zezë janë shkaktuar nga rrezatimi pasi ajo thith në një sasi të jashtëzakonshme të madhe gazi dhe pluhuri.”Ne kurrë nuk kemi parë diçka të tillë në 24 vitet që kemi studiuar vrimën e zezë supermasive”, tha Andrea Ghez, autori i studimit nga UCLA, në një deklaratë. “Zakonisht është një vrimë e zezë mjaft e qetë dhe e zezë, ne nuk e dimë se çfarë po e drejton këtë festë të madhe.”

Ndërsa shkëlqimi i Shigjetarit A * ndryshon gjithmonë në një farë mase, vëzhgimet e pazakonta — të regjistruara në prill dhe maj të këtij viti – ishin me natyrë ekstreme, veçanërisht matja e bërë në 13 maj.”Imazhi i parë që pashë atë natë, vrima e zezë ishte aq e ndritshme, që fillimisht e gabova atë me yllin S0-2, sepse kurrë nuk e kisha parë Shigjetarin A * ‘’aq të ndritshëm”, – autori kryesor i studimit Tuan Do, gjithashtu nga UCLA, tha në një deklaratë. “Por shpejt u bë e qartë se burimi duhej të ishte vrima e zezë, e cila ishte vërtet emocionuese”.

Shkencëtarët kanë propozuar disa shpjegime të mundshme për rritjen e shkëlqimit. Këto përfshijnë gazin duke u thithur në vrimën e zezë nga ylli S0-2 ose yll binar G2, pasi ato i afroheshin shumë Shigjetarit A *. Një mundësi tjetër është asteroidet e mëdha që tërhiqen zvarrë në vrimën e zezë.

Ekipi thotë se nevojiten më shumë hulumtime për të përcaktuar se çfarë po ndodh saktësisht në Shigjetarin A * – i cili ndodhet rreth 26,000 vjet dritë nga Toka.