Fjalë Kyçe

Zbulohet kampi më i madh i të burgosurve të Luftës së II Botërore

Zbulohet kampi më i madh i të burgosurve të Luftës së II Botërore

Historia e harruar e asaj që dikur ishte burgu më i madh i kampit të luftës në Britani është zbuluar nga arkeologët në Yorkshire. Në kulmin e saj në Luftën e Dytë Botërore, kampi Lodge Moor, pranë Sheffield mbajti më shumë se 11,000 robër, kryesisht gjermanë.

Historia e tij e jashtëzakonshme është anashkaluar për më shumë se 60 vjet, ndërsa mbetjet e burgut të mbuluara me myshk ishin mbuluar nga pylli i dendur. Hulumtimet nga studentët e arkeologjisë tregojnë se kampi ishte përdorur për të mbajtur të burgosurit  gjatë Luftës së Dytë Botërore, shumë prej të cilëve ishin nga Gjermania, Italia dhe Ukraina.

Duke analizuar të dhënat e kampit, deklaratat e dëshmitarëve dhe vëzhgimin e mbetjeve të burgut për herë të parë, studentët e Universitetit të Sheffield-it gjetën se kampi mbante më shumë se 11,000 njerëz në kulmin e tij, më 1944.

Por gjatë Luftës së Parë Botërore burgu, mbajti të burgosurin më famëkeq, admiralin Karl Dönitz. Ai ishte kapiteni i disa anijeve gjermane që u kapën nga forcat aleate kur anija e tij, U-varkë 68, u detyrua të shpërthente në tetor 1918.

Admirali kaloi rreth gjashtë javë në kampin e Sheffield, sipas hulumtimit, përpara se të deklarohej si një i sëmurë mendor, për të mos u trajtuar si kriminel lufte. Dönitz u dërgua përsëri në Gjermani, ku u bë komandant i anijeve të Hitlerit dhe kreu i marinës gjermane.

Në fillim të Luftës së DytëBotërore, kampi u popullua kryesisht nga të burgosurit italianë, të cilët u vendosën të punonin në fermat lokale dhe dukej se kishin marrëdhënie të mira me fqinjët e tyre të Yorkshire, të cilët ndanin furnizimet e tyre të kufizuara me çaj. Megjithatë, cilësia e jetës në kamp u përkeqësua ndjeshëm me fluksin e papritur të të burgosurve gjermanë.

Rob Johnson, një nga studentët e arkeologjisë që vëzhgonte vendin, tha: “Të burgosurit ushqeheshin nga pjata të zeza, duhej të qëndronin jashtë në baltë, shi dhe të ftohtë për disa orë në ditë gjatë thirrjes së telefonit, dhe që kur ishte aq i mbipopulluara si një kamp tranzit, ata u grumbulluan në tenda ose kazerma me hapësirë ​​të vogël personale “.

Studimi zbuloi hetimet në kushtet e kampit nga Komiteti Ndërkombëtar për Kryqin e Kuq, i cili në vitin 1944 e përshkroi atë si “të pamjaftueshëm / të pabanueshëm” me gjysmën e robërve në kasolle dhe gjysmën tjetër në çadra. Studiuesit gjetën dëshminë e dëshmitarëve, duke sugjeruar se ishin më shumë se 70 të burgosur për barakë, më shumë se dyfishi i numrit zyrtar prej 30 personash.

Më 20 dhjetor 1944 një grup i burgosurish gjermanë arriti të ikte nga vendi – por u kapën në afërsi të Rotherham vetëm 24 orë më vonë.