Fjalë Kyçe

Zbulohet një liqen poshtë antarktikut i varrosur 3.500 metra nën akull

Zbulohet një liqen poshtë antarktikut i varrosur 3.500 metra nën akull

Shkencëtarët në Antarktidë morën një dhuratë të veçantë këtë sezon pushimi: një akses në një liqen misterioz të varrosur nën më shumë se 3.500 metra nën akull.

U desh rreth dy ditë shpime për të arritur Mercer Subglacial Lake më 26 dhjetor, transmeton lajmi.net.

Një ekip hulumtuesish – që përfshin 45 shkencëtarë, shpues dhe anëtarë të tjerë të stafit – me organizatën ishin në gjendje të dërgonin një instrument poshtë një akulli, duke kapur pamjet e rralla të ujit që është “dyfishi i madhësisë së Manhatanit” sipas revistës Nature. Ata gjithashtu do të ulin një makinë të drejtuar nga distanca poshtë vrimës për të kapur më shumë pamjet dhe për të marrë matje më të gjera.

Grupi planifikon të studiojë thellësinë, temperaturën dhe pastërtinë e liqenit gjatë ditëve të ardhshme.

“Nuk e dimë se çfarë do të gjejmë,” tha John Priscu, shkencëtari kryesor për SALSA, për faqen e lajmeve mjedisore Earther Monday. “Ne vetëm po mësojmë, është hera e dytë që kjo është bërë”.

Mercer Liqeni Subglacial u zbulua së pari nëpërmjet satelitit më shumë se një dekadë më parë, sipas Natyrës. Thuhet se rreth 400 liqene fshihen nën fletët e akullit të Antarktidës.