Fjalë Kyçe

Zbulohet planeti i parë pontencialisht i banueshëm në madhësinë e Tokës

Zbulohet planeti i parë pontencialisht i banueshëm në madhësinë e Tokës

Misioni i gjuetisë së planetit TESS ka gjetur ekspllanetin e parë të tij potencialisht të banueshëm në madhësinë e Tokës që rrotullohet nga një yll rreth 100 vjet dritë nga Toka, sipas agjencisë.

Zbulimet u njoftuan gjatë takimit të 235 të Shoqatës Amerikane Astronomike të Hënën në Honolulu.

Planeti është pjesë e një sistemi shumë-planetësh rreth TOI 700, një yll i vogël, i lezetshëm M-xhuxh në yjësinë Dorado. Është vetëm rreth 40% e masës dhe madhësisë së diellit tonë, me gjysmën e temperaturës së sipërfaqes.

Planeti njihet si TOI 700 d, një nga tre që rrotullon yllin. Është në distancën e duhur për mbajtjen e ujit të lëngshëm në sipërfaqe.

Astronomët konfirmuan zbulimin e tij duke përdorur aftësitë infra të kuqe të teleskopit Hapësinor Spitzer të NASA-s me vëzhgime vijuese. Ata gjithashtu modeluan mjedisin e mundshëm të planetit për të hetuar më tej banesën e tij.

Zbulimi është tërheqës për astronomët sepse është një nga disa planetet të zgjedhur potencialisht të banueshëm të zbuluar jashtë sistemit tonë diellor që mendohet të jetë sa madhësia e Tokës, përcjell Ora News.

TOI 700 d merr rreth 86% të energjisë që dielli ynë furnizon Tokën.

Dy planetët e tjerë në sistem, TOI 700 b dhe c, janë të ndryshëm. Planeti më i brendshëm, b, është sa madhësia e Tokës dhe shkëmbor si planeti ynë. Planeti i dytë, c, konsiderohet të jetë i gaztë midis madhësisë së Tokës dhe Neptunit.

“TESS u krijua dhe u nis posaçërisht për të gjetur planetët me madhësi Toke që rrotullohen me yje aty pranë,” tha Paul Hertz, drejtori i ndarjes së astrofizikës në Selinë e NASA-s në Uashington.

“Planetet rreth yjeve të afërt janë më të lehta për tu ndjekur me teleskopë më të mëdhenj në hapësirë dhe në Tokë. Zbulimi i TOI 700 d është një gjetje kryesore shkencore për TESS. Konfirmimi i madhësisë së planetit dhe statusit të zonës së banueshme me Spitzer është një tjetër fitore për Spitzer ndërsa afrohet fundi i operacioneve shkencore këtë janar”.

Fillimisht, ylli u kategorizua si më i nxehtë, duke bërë që astronomët të mendojnë se planetët që rrotulloheshin rreth tij do të ishin shumë të afërt dhe të nxehtë për të mbështetur jetën.

Por studiuesit, përfshirë edhe nxënësin e shkollës së mesme Alton Spencer që punonte me ekipin TESS, e vërtetuan që ishte e gabuar dhe se ky planet është shumë i përshtatshëm për të nisur jetë të re aty.