Fjalë Kyçe

BE blen ilaçin për të trajtuar 30,000 pacientë me COVID-19, pret të blejë edhe më shumë

BE blen ilaçin për të trajtuar 30,000 pacientë me COVID-19, pret të blejë edhe më shumë

Ekzekutivi i Bashkimit Evropian tha të mërkurën se kishte rënë dakord për të blerë një furnizim të kufizuar të ilaçit për COVID-19, remdesivir nga prodhuesi Gilead (GILD.O) për të adresuar nevojat afatshkurtra të pacientëve evropianë.

Sipas mediave të huaja, përcjell Telegrafi, ky anti-viral është ilaçi i vetëm deri më tani i autorizuar në BE për të trajtuar pacientët me simptoma të rënda të COVID-19, por pothuajse të gjitha furnizimet në dispozicion tashmë janë blerë nga Shtetet e Bashkuara.

Kështu, Komisioni i BE-së ka pranuar të paguajë 63 milionë euro për të blerë doza të mjaftueshme për të trajtuar rreth 30,000 pacientë, thuhet në një deklaratë.

Ndryshe, Shtetet e Bashkuara nënshkruan një marrëveshje me Gilead në qershor për më shumë se 500,000 njësi trajtimi, e cila përbën pjesën më të madhe të prodhimit të kompanisë deri në shtator.

Sipas Reuters, çmimi i paguar nga BE duket se është në përputhje me kurset e këmbimit në fund të qershorit kur Gilead vendosi një çmim prej 2,340 dollarë për pacient për kombet më të pasura, megjithëse shumica e pacientëve në Shtetet e Bashkuara po u ngarkohet një normë më e lartë.

“Kjo marrëveshje është në përputhje me çmimet e shpallura më parë”, ka thënë Gilead në një deklaratë.

“Kjo kontratë përdor një kosto mesatare për dozë prej 345 euro”, citohet të ketë thënë një zëdhënës i BE-së për Reuters, për gjithsej gjashtë doza për një pacient.

Ai shtoi se çmimi i rënë dakord ishte i vlefshëm “për periudhën e furnizimit të kufizuar në kompani”, duke sinjalizuar se mund të ndryshojë më vonë gjatë vitit.

Komisioni tha që kjo grumbull do të adresonte “nevojat e menjëhershme”, dhe se tashmë po punonte për të siguruar doza të reja nga tetori.

Shumica e vendeve evropiane kanë kaluar kulmin e pandemisë COVID-19 por një valë e re infeksionesh ditët e fundit ka shtyrë vendet të rivendosin kufizimet.

Ndërsa numri i shtrimeve në spital është në rritje në Evropë, ato mbesin shumë më poshtë se lartësia e shpërthimit në mars dhe prill, kur shumë spitale u “kapluan” nga pacientët.