Fjalë Kyçe

Çfarë është nitrati i amonit që shpërtheu në Beirut dhe si do ndikojë në shëndetin e banorëve

Çfarë është nitrati i amonit që shpërtheu në Beirut dhe si do ndikojë në shëndetin e banorëve

Kryeqyteti libanez Beirut u trondit të martën në mbrëmje, nga një shpërthim që ka vrarë të paktën 100 njerëz dhe ka lënë të plagosur 4 mijë persona.

Kryeministri i vendit Hassan Diab tha që shpërthimi ishte shkaktuar nga rreth 2,700 ton nitrat amoniumi të ruajtur pranë portit të ngarkesave të qytetit. Pamjet e videos duket se tregojnë një zjarr që digjet aty afër para shpërthimit.

Nitrati i amonit ka formulën kimike NH₄NO₃. Prodhuar si fishekë porozë të vegjël ose “prills”, është një nga plehrat më të përdorur në botë.

Është gjithashtu përbërësi kryesor në shumë lloje të eksplozivëve të minierave, ku përzihet me vaj karburanti dhe shpërthehet nga një karburant eksploziv.

Që të ndodhë një fatkeqësi industriale e nitratit të amonit, shumë faktorë duhet të shkojnë keq. E këta faktorë si duket ndodhën pikërisht në Beirut.

Çfarë mund të ketë shkaktuar shpërthimin?

Që të ndodhë një fatkeqësi industriale e nitratit të amonit, shumë Në vend të kësaj, ajo vepron si një burim oksigjeni që mund të përshpejtojë djegien (djegien) e materialeve të tjera.

Që djegia të ndodhë, oksigjeni duhet të jetë i pranishëm. Prillet e nitratit të amonit sigurojnë një furnizim shumë më të përqendruar të oksigjenit sesa ajri përreth nesh. Kjo është arsyeja pse është efektive në minierën e eksplozivëve, ku përzihet me vaj dhe karburante të tjera. Sidoqoftë, në temperaturë të mjaftueshme të lartë, nitrati i amonit mund të dekompozohet më vete. Ky proces krijon gazra duke përfshirë oksidet e azotit dhe avullin e ujit.

Zbërthimi i nitratit të amonit mund të ndërpritet nëse ndodh një shpërthim aty ku ruhet, nëse ka afër një zjarr të fortë. Kjo e fundit është ajo që ndodhi në shpërthimin në Tianjin 2015, i cili vrau 173 njerëz pasi kimikatet e ndezshme dhe nitrati i amoniumit u ruajtën së bashku në një fabrikë të kimikateve në lindje të Kinës.

Shëndeti i banorëve në rrezik

Në Bejrut, është raportuar se 2,700 ton nitrat amoniumi janë ruajtur në një depo për gjashtë vjet pa kontrolle të duhura të sigurisë. Kjo pothuajse me siguri do të ketë kontribuar në rrethanat tragjike që rezultuan në një zjarr të zakonshëm industrial, duke shkaktuar një shpërthim kaq shkatërrues. Një shpërthim i nitratit të amonit prodhon sasi masive të oksideve të azotit. Dioksidi i azotit (NO₂) është një gaz i kuq, me erë të keqe. Pamjet nga Bejrut zbulojnë një ngjyrë të veçantë të kuqërremtë në plumbin e gazrave nga shpërthimi. Oksidet e azotit janë zakonisht të pranishme në ndotjen e ajrit urban, dhe mund të irritojnë sistemin e frymëmarrjes. Nivelet e ngritura të këtyre ndotësve janë veçanërisht shqetësuese për njerëzit me kushte të frymëmarrjes.

Karburantet në Beirut do të paraqesin një rrezik për shëndetin për banorët derisa ato të shpërndahen natyrshëm, gjë që mund të zgjasë disa ditë në varësi të motit lokal.