Fjalë Kyçe

Cigaret elektronike po shkaktojnë kancer në mushkëri?

Cigaret elektronike po shkaktojnë kancer në mushkëri?

Cigaret elektronike mund të shkaktojnë kancer, sipas një studimi të realizuar në kafshë.

Edhe pse fillimisht u faturua si një alternativë më e sigurt për pirjen e duhanit – e cila shkakton 160,000 vdekje nga kanceri në vit në SHBA – cigaret elektronike i dhanë gati një të katërtës së minjve të ekspozuar ndaj avullit të cigareve për një vit kancer të mushkërive, transmeton lajmi.net.

Cigaret elektronike në fillim dolën në treg rreth një dekadë më parë dhe që atëherë kanë qenë të lidhura me gati 20 vdekje dhe mbi mijëra sëmundje në SHBA.

40 minj u ekspozuan shumë më shumë nga ‘tymi’ sesa një njeri gjatë avullit, por ekipi i Universitetit të Nju Jorkut (NYU) thotë se rezultatet e tyre kapin një proces që i bën kancerogjene.

Sidoqoftë, vetëm një nga 17 kafshët që ishin të ekspozuar ndaj tymit pa nikotinë mori kancer, duke sugjeruar se nikotina në vetvete mund të jetë katalizatori i sëmundjes.