Fjalë Kyçe

“Fati i keq”? Zbulohet shkaku i prekjes së njerëzve nga kanceri!

“Fati i keq”? Zbulohet shkaku i prekjes së njerëzve nga kanceri!

Prapa disa prej ndryshimeve më të shpeshta dhe të rëndësishme të ADN-së për zhvillimin e kancerit nuk ekziston, siç hipotekohej më parë, çështja e fatit.

Sipas zbulimeve të studiuesve të LEO-s, të ashtuquajturat “translokime kromozomale”, do të jenë sinjalet që arrijnë qelizën nga mjedisi i jashtëm, të kushtëzuara nga stili i jetesës dhe mjedisi në të cilin jetojmë.

Shkaku i kancerit nuk është trashëgimi gjenetike apo “rrotullimi i zareve të fatit”: ndryshimet më të shpeshta të ADN-së ndodhin për shkak të sinjaleve që qeliza merr nga mjedisi i jashtëm, i cili është nga ana e tij i kushtëzuar nga stili i jetesës dhe mjedisi ku ne jetojmë. Kjo është demonstruar nga studimi i botuar në revistën “Nature Genetics”, nga hulumtuesit e Institutit Europian të Onkologjisë (Ieo) dhe Universitetit të Milanos në bashkëpunim me Universitetin Federik II të Napolit.

Rezultatet fokusohen në rolin e parandalimit të kancerit, duke shënuar një moment historik në debatin shkencor të gjatë për rolin e “fatit të keq”, në vitin 2016 nga studimet autoritative të Bert Vogelstein nga Shkolla e Mjekësisë, “Johns Hopkins”: botuar në “Science”, ata treguan se dy mutacione në tre në tumore, ato vinin për shkak të gabimeve të rastit dhe për këtë arsye të pashmangshme.

Tumoret, megjithatë, nuk shkaktohen vetëm nga mutacionet, që janë ndryshime të vogla në strukturën e gjeneve: ato gjithashtu mund të lindin nga ndryshime të tjera më të qëndrueshme, të ashtuquajtura translokacione kromozomale, për shkak të thyerjes së spiralit të dyfishtë të ADN-së që çon në shkëmbimin e pjesëve midis kromozome dhe ndonjëherë edhe shkrirjen e dy gjene “të thyera”.